Hlavní obsah

Britská ekonomika roste nejpomaleji za téměř deset let

Novinky, tov

Meziroční tempo růstu ekonomiky Velké Británie v letošním třetím čtvrtletí zpomalilo na jedno procento z 1,3 procenta v předchozím kvartále. Hospodářství Spojeného království tak roste nejpomaleji za téměř deset let, informoval server BBC.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Demonstrace zastánců brexitu

Článek

Britské ekonomice se alespoň podařilo vyhnout recesi, když HDP mezičtvrtletně stouplo o 0,3 procenta, po poklesu o 0,2 procenta ve druhém čtvrtletí. Recese se definuje jako alespoň dva poklesy za sebou. Analytici i centrální banka ale očekávali mezičtvrtletní růst silnější, 0,4 procenta.

Meziroční růst ekonomiky království je nejpomalejší od roku 2010.

„Ekonomiku táhne sektor služeb, dobře si vede i stavebnictví. Průmyslu se ale růst nedaří,“ uvedl britský statistický úřad.

Brexit je nejhorší rozhodnutí Británie od války, tvrdí bývalý šéf sněmovny

Evropa

Za propadem v druhém čtvrtletí stálo podle analytiků hromadění zásob před původním termínem brexitu 29. března. Podobný efekt se ale podle posledních dat tak výrazně neopakoval před posunutým termínem brexitu 31. října. Ekonom Samuel Tombs z Pantheon Macroeconomics BBC řekl, že firmy zřejmě odložily předzásobení na začátek čtvrtého čtvrtletí.

I když se podařilo vyhnout recesi, oživení není takové, jak někteří doufali.

„Ekonomika zůstává velmi slabá. Pět týdnů do (předčasných) voleb to není dobrá zpráva,“ dodala ekonomka Capital Economics Ruth Gregoryová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám