Hlavní obsah

Brexit je nejhorší rozhodnutí Británie od války, tvrdí bývalý šéf sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Odchod z Evropské unie je nejhorší rozhodnutí, jaké Británie udělala od druhé světové války, řekl ve středu bývalý předseda britské Dolní sněmovny John Bercow pro agenturu FPA. Země si podle něj v mezinárodní politice pohorší.

Foto: Reuters Tv, Reuters

John Bercow po deseti letech opustil pozici předsedy Dolní sněmovny Británie

Článek

„Respektuji premiéra Borise Johnsona, ale brexit pro naši zemi není prospěšný,“ odpověděl Bercow na otázku, zda brexit ovlivní mezinárodní postavení Británie.

„Už nejsem předsedou Dolní sněmovny, takže nemusím být nestranný, a upřímně si myslím, že si v tomto ohledu pohoršíme,“ dodal Bercow.

Ten také odmítl jakýkoli podíl na tom, že se Británii ani po více než třech letech od referenda nepodařilo EU opustit. „Na vině je parlament, nikoliv já,“ připomněl.

Kritika za tzv. Bennův zákon

V posledních měsících se stal Bercow terčem kritiky, protože umožnil přijetí Bennova zákona (pojmenován podle labouristického poslance Hilaryho Benna), který nutil premiéra žádat o odklad brexitu. EU Británii vyhověla a termín odchodu odložila z 31. října 2019 na 31. ledna 2020.

Bercow, bývalý člen Konzervativní strany, končí v politice po 22 letech. V řečnickém křesle strávil deset let. Prosazoval zejména práva tzv. backbencherů, tedy řadových poslanců bez funkce.

Slavný „spíkr“ řekl sbohem

Zahraniční

V pozici předsedy Dolní sněmovny ho nahradil labourista Lidsay Hoyle.

Neschválení brexitové dohody Borise Johnsona vedlo vládu k rozhodnutí uspořádat předčasné volby. Ty se uskuteční 12. prosince. Poslanci zasednou ve Westminsterském paláci o čtyři dny později.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám