Hlavní obsah

Boeing od ledna pozastavuje výrobu letadel 737 MAX

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký výrobce letadel Boeing od ledna pozastavuje výrobu letadel 737 MAX, která po dvou tragických haváriích nesmí od letošního jara létat. Společnost to v pondělí oznámila v tiskovém prohlášení, ve kterém uvedla, že v současné chvíli nechystá zaměstnance propouštět či posílat na nucenou dovolenou.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Rozpracovaný Boeing 737 MAX v továrně v Rentonu

Článek

Pozastavení produkce Boeing zdůvodnil především tím, že schvalovací proces provozu letadel u amerického Federálního úřadu pro letectví (FAA) se přesouvá do roku 2020 a že není jasné kdy a za jakých podmínek se stroje vrátí do provozu.

Provoz zakázaly letecké úřady po dvou nehodách, při kterých zemřelo 346 lidí. Návrat stroje do provozu je komplikovaný, protože úřady v USA, Číně i Evropě požadují další upřesnění ohledně chystaných úprav.

Boeing zvažuje pozastavení výroby letadel 737 MAX

Ekonomika

Pozastaveny jsou i dodávky letounů a slabší jsou i nové objednávky. Řada aerolinek si raději kupuje jiný než problematický model, těží z toho hlavně evropský konkurent Airbus. Naopak i přes problémy si MAXY od Boeingu v poslední době objednala třeba kazašská Air Astana nebo německo-turecká SunExpress.

Už v dubnu Boeing snížil výrobu strojů MAX o pětinu na 42 letadel za měsíc. Výroba 737 MAX probíhá v továrně u města Renton ve státě Washington a zaměstnává 12 tisíc lidí. Firma by zaměstnance dočasně převedla do jiných závodů, uvedl deník Wall Street Journal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám