Hlavní obsah

Bloomberg: Už čtyři evropští odběratelé platí za plyn v rublech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čtyři evropští odběratelé plynu přistoupili na požadavek Kremlu, aby za plyn platili v rublech, uvedla ve středu agentura Bloomberg. Účet v rublech jich má deset, napsala s odvoláním na zdroj z Gazpromu.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Bloomberg neuvedl, které konkrétní země již využily platebního schématu navrženého Moskvou, podle něhož si evropští odběratelé musí otevřít účet v ruské bance Gazprombank a na něj posílat platby za plyn v eurech, přičemž banka je pak sama smění na rubly.

Zatím je jen jasné, že mezi těmito zeměmi nejsou Polsko a Bulharsko, kterým již Moskva ve středu zavřela kohoutky. Obě země to označily za porušení smlouvy.

Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ekonomika

Naopak se zdá, že na novou podmínku Ruska přistoupilo Rakousko, když kancléř Karl Nehammer ve středu sice popřel, že by země platila v rublech, podle agentury APA ale připustil, že Vídeň hradí plyn přes Gazprombank.

Rakousko platí za plyn v rublech, hlásí Rusko. Fake news, brání se kancléř

Ekonomika

Další odstávky nejdříve za měsíc

Bloomberg také dodává, že i kdyby ostatní odběratelé ruského plynu odmítli podmínky Kremlu v podobě placení v rublech, došlo by na další odstávku dodávek nejspíš až ve druhé polovině května. Právě tehdy mají totiž být provedeny další platby.

Porušujete smlouvu a vydíráte, vzkázal Rusku Brusel

Ekonomika

Rusko dodává zemní plyn celkem 23 evropským zemím. Jeho požadavek ohledně plateb v rublech Evropská unie už dříve odmítla. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová označila zastavení dodávek do Polska a Bulharska jako snahu Moskvy využít plyn k vydírání evropských zemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám