Hlavní obsah

Bílá ruka pošťuchuje muže tmavé pleti. Volkswagen se omluvil za reklamu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká bílá ruka postrkuje černocha u nového modelu Volkswagen Golf. Takový obraz ukazuje reklama německé automobilky Volkswagen, za kterou se její vedení muselo omluvit. Žádné personální důsledky zatím společnost nevyvodila, uvedl server listu Die Zeit.

Spojení "der Neue Golf" se na konci spotu objeví tak nešťastným způsobem, že je na obrazovce vidět nápis "Neger".

Článek

Bílá ruka s postavou černocha různě manipuluje a postrkává ho. Následně ho cvrkne do budovy s nápisem „petit colon” (francouzsky „malý kolonista”), což videu dává ještě podtext kolonialismu.

Poté už je v záběru jen nový model vozu Golf. Následně se přes záběr objeví bílý nápis „der Neue Golf” (nový Golf). Písmena se však zobrazují a v tak nešťastném pořadí, že v jednu chvíli je zřetelně vidět nápis „Neger” (v němčině hanlivý výraz pro černocha).

„Zjistili jsme chybějící citlivost a procesní chybu,” uvedla členka představenstva Hiltruda Wernerová. Zda Volkswagen vyvodí personální důsledky, vedení zatím nerozhodlo.

Podle Wernerové společnost k takovému kroku přistoupí pouze v případě, že by se zaměstnanec „prokazatelně a vědomě provinil proti firemnímu kodexu a našim hodnotám”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám