Hlavní obsah

Biden chce řešit nedostatek čipů pro automobilky exekutivním příkazem

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden podepíše exekutivní příkaz, který má řešit celosvětový nedostatek čipů v automobilovém průmyslu. Ten přiměl automobilky k omezování produkce. Uvedli to představitelé Bidenovy administrativy.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Dekret podle lidí z kabinetu spustí revizi dodavatelských řetězců pro čipy, vysokokapacitní baterie do elektromobilů, kovy vzácných zemin a farmaceutické výrobky, uvedla agentura Reuters.

Spojené státy se s výpadky v dodavatelských řetězcích potýkají od začátku pandemie covidu-19, která vedla mimo jiné k poklesu dostupnosti roušek, rukavic a dalších ochranných pomůcek. Novějším příkladem potíží v dodavatelských řetězcích je nedostatek čipů.

„Neplánujeme pouze nařídit vypracování zpráv. Plánujeme podniknout kroky k odstranění zjištěných nedostatků,” uvedl jeden z představitelů Bidenovy vlády.

Automobilkám chybí čipy. Škoda, Volkswagen a další omezují výrobu

AutoMoto

Americká automobilka Ford nedávno uvedla, že nedostatek čipů by jí mohl výrobu v prvním čtvrtletí snížit až o 20 procent. Domácí konkurent General Motors oznámil, že byl nucen omezit výrobu v továrnách ve Spojených státech, Kanadě i Mexiku a že v polovině března hodlá přehodnotit výrobní plány.

Polovodičové firmy v USA se teď podle svazu polovodičového průmyslu SIA na globálním prodeji čipů podílejí 47 procenty. Jejich podíl na výrobě však činí pouze 12 procent, protože většinu produkce svěřují zahraničním subdodavatelům. V roce 1990 se Spojené státy na globální výrobě polovodičů podílely 37 procenty.

Nedostatek čipů ovlivňuje automobilový průmysl po celém světě. Pocítil ho i koncern Volkswagen, včetně své české dcery Škoda Auto.

Potíže mají ale také výrobci výpočetní techniky, nedostatkovým zbožím jsou v současnosti zejména počítačové grafické karty, u nichž situaci komplikuje ještě vysoká poptávka ze strany těžařů kryptoměn.

Reklama

Související články

Biden slibuje sérum pro všechny Američany

Kdokoli se chce v USA nechat očkovat proti covidu-19, bude tak moci učinit už do několika měsíců. Při své první oficiální domácí cestě ve funkci prezidenta to...

Výběr článků

Načítám