Hlavní obsah

Bezlepkové krekry obsahují lepek a jsou nebezpečné pro alergiky

– Praha
Novinky, pit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) stahuje z českého trhu "Křehké plátky s česnekem a cibulí" (balení 106 gramů s datem minimální trvanlivosti do 21. 4. 2011). Ve výrobku byl totiž zjištěn obsah lepku v množství 154 miligramů na kilogram. Na obalu je však potravina označená jako bezlepková. Uvedla to vedoucí oddělení komunikace SZPI Romana Kadaňková.

Článek

Jako bezlepkové je však možné označovat pouze potraviny s obsahem lepku do 20 miligramů na kilogram, z toho důvodu je výrobek nebezpečný především pro alergiky.

Příčina kontaminace nejspíš spočívá v nedostatečné sanitaci výrobního zařízení. Mimo Českou republiku lze tuto šarži koupit i na Slovensku a ve Slovinsku. Smluvním výrobcem pro společnost RACIO, která s výrobkem obchoduje, byla firma POEX Velké Meziříčí. Firma RACIO nyní závadné výrobky stahuje. Vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti však mohou mít spotřebitelé výrobek ještě doma. Osobám trpícím alergií tudíž inspekce nedoporučuje konzumaci této potraviny.

Inspekce uložila stažení výrobku z trhu na základě oznámení Slovinska, které obdržela prostřednictvím systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Zprávu potvrdilo i její vlastní šetření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám