Hlavní obsah

Benzín za týden mírně zlevnil, nafta nepatrně zdražila

Benzín za poslední týden mírně zlevnil, nafta naopak nepatrně zdražila. Za nejprodávanější benzín Natural 95 platí řidiči oproti minulé středě o čtyři haléře méně, a to v průměru 30,75 koruny za litr a za naftu o haléř více, tedy 29,84 koruny za litr, vyplývá z údajů firmy CCS. Ve čtvrtek se čeká důležité rozhodnutí zemí OPEC ohledně dalšího omezení těžby ropy.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 29. listopadu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou nadále v Kraji Vysočina, kde motoristé čerpají benzín v průměru za 31,45 koruny za litr a litr nafty za 30,60 koruny. Nad 31 korun za litr je Natural 95 ještě v Praze a v Plzeňském a Středočeském kraji.

Naopak nejlevněji se tankuje v jižních Čechách. Natural 95 tam stojí průměrných 30,32 koruny za litr a diesel 29,45 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot v Česku začaly stoupat po letních prázdninách. Koncem prázdnin řidiči tankovali nejprodávanější benzín Natural 95 za 29,60 Kč/l a koncem září už za 30,20 Kč/l. Na této úrovni se cena udržela téměř celý říjen a od začátku listopadu znovu stoupala, minulý týden už ceny ale opět stagnovaly.

Čeká se na OPEC

Ve Vídni se ve čtvrtek sejdou představitelé států Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některých dalších významných těžařských států. Předpokládá se, že prodlouží dohodu o omezení dodávek ropy na trh.

Již ve středu se ve Vídni setkali ministři ze šesti těžařských zemí, včetně Saúdské Arábie a Ruska. Doporučili, aby byla dohoda prodloužena o devět měsíců, tedy do konce příštího roku, napsala agentura Reuters.

Cena ropy Brent se ve čtvrtek pohybuje kolem 63 dolarů za barel. V létě byla za méně než 50 dolarů za barel.

„Předpokládané prodloužení omezení těžby v kombinaci s geopolitickými riziky a nedávnými problémy kanadského ropovodu podpořily od počátku října růst cen ropy o 20 procent,” upozornil analytik Saxo Bank Ole Hansen. Podle něj trh s pravděpodobným omezením těžby již počítá, jeho potvrzení tak zřejmě k výraznějšímu růstu cen ropy už nepovede.

„Pokud ze čtvrtečního jednání OPEC nevzejde silné sdělení, hrozí prudký pokles ceny,” soudí naopak Hansen.

Reklama

Související články

Benzín má do Vánoc zdražovat

Motoristy nečekají před vánočními svátky příjemné zprávy. Ceny pohonných hmot budou nejméně do konce listopadu nadále růst. Benzín by mohl být až za 31,50 Kč...

Výběr článků

Načítám