Hlavní obsah

Benzín mírně podražil, cena dále poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Litr benzinu Natural 95 proti minulému týdnu zdražil o deset haléřů na průměrných 23,93 koruny. Ceny motorové nafty stagnují, podobně jako před sedmi dny ji motoristé nakoupí za 21,03 koruny. Informuje o tom společnost RR-Auto. Růst cen pohonných hmot bude podle analytiků pokračovat i v nejbližších dnech a týdnech.

Foto: Novinky
Článek

"V horizontu měsíce lze čekat zdražení Naturalu 95 o 30 až 40 haléřů na litr," řekl hlavní ekonom Patria Online David Marek. Podle něj distribuční společnosti už nebudou schopny poklesem marží tlumit rostoucí ceny ropy na světových trzích.

O více než 40 haléřů pod průměrnou cenou se litr benzinu v současné chvíli prodává na severní Moravě. Tam ho motoristé koupí zhruba za 23,50 koruny, což je nejnižší cena v České republice. Za posledních sedm dní to je ale o 14 haléřů více.

Podobně se cena benzinu zvedla na jižní Moravě. Řidiči zde za litr Naturalu 95 zaplatí zhruba 23,70 koruny. V Praze, kde jsou pohonné hmoty nejdražší, vzrostl litr benzinu na více než 24,40 koruny.

Cena motorové nafty se proti minulému týdnu nezměnila a zůstala na 21,03 koruny za litr. Nejlevnější je v západních Čechách, kde za ni řidiči zaplatí v průměru 20,65 koruny. Přes hranici 21 korun se nafta dostala v Praze a středních Čechách.

Ceny ropy se v pondělí pohybovaly na nejvyšších úrovních od invaze do Iráku letos v březnu. Cena ropy Brent v Londýně klesla o šest centů na 29,93 dolaru za barel. V New Yorku barel americké lehké ropy zlevnil o 15 centů na 32,03 dolaru. Ceny rostly kvůli obavám o čerstvé dodávky ropy z Iráku a také díky velkým nákupům investičních fondů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cigarety i benzín od ledna podraží

Cigarety, pohonné hmoty a tvrdý alkohol od příštího roku podraží. Poslanecká sněmovna ve čtvrtek definitivně schválila novelu zákona, která zvyšuje sazby...

Výběr článků

Načítám