Hlavní obsah

Benzin i nafta jsou nejlevnější od poloviny října

Pohonné hmoty v uplynulém týdnu v Česku opět zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o 23 haléřů na 36,03 koruny za litr a cena nafty o 21 haléřů na 35,06 koruny. Paliva jsou tak nejlevnější zhruba od poloviny letošního října. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Ceny benzinu i nafty po většinu letošního roku postupně rostly. Na nejvyšší úroveň se dostaly přibližně v polovině listopadu, kdy Natural 95 stál v průměru 37,20 koruny za litr a nafta 36,09 koruny. U nafty šlo o nejvyšší cenu od října roku 2014, a u benzinu dokonce od října 2012.

Nyní je benzin navzdory zlevňování v posledních týdnech stále o 7,88 koruny dražší než ve stejnou dobu loni a nafta je meziročně dražší o 7,45 koruny.

Nejlevněji nyní benzin natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde stojí litr v průměru 35,42 koruny. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, a to litr za 34,37 koruny.

Naopak nejdražší jsou nadále paliva v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 37,25 koruny a litr nafty 36,24 koruny.

Polsko bojuje s inflací po svém, zadotuje levnější benzin a naftu

Ekonomika

Analytik: Příští rok možná 40 Kč za litr

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy lze očekávat pokles cen i zkraje nového roku. Odhaduje, že v příštím týdnu půjde cena nafty i benzinu o 15 až 20 haléřů dolů.

V dlouhodobém horizontu ale Kovanda varuje před vysokými cenami, jež mohou nastavit nová historická maxima. „Jak benzín, tak nafta by se poprvé v historii mohly průměrně prodávat za ceny na úrovni 40 korun za litr či i mírně vyšší,“ řekl. Vliv na dražší pohonné hmoty bude mít podle něj například inflace, která bude v příštím roce dál růst jak v Česku, tak i ve světě.

Zároveň však dodal, že veškeré odhady jsou nejisté. „Vývoj cen totiž bude záviset na obtížně odhadnutelných ekonomických dopadech šíření omikronu a na jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem v reakci na vývoj na situaci na trhu s ropou, které se prognózuje podobně obtížně,“ dodal Kovanda.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 29. prosinci

Reklama

Výběr článků

Načítám