Hlavní obsah

Benzin do konce prázdnin ještě zlevní

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic budou pokračovat v poklesu ještě nejméně do konce prázdnin. Benzin i nafta tak budou zlevňovat už třetí měsíc v řadě. Zatímco koncem května se Natural 95 podle společnosti CCS prodával v průměru za 33,70 Kč a nafta za 32,76 Kč, nyní jsou pohonné hmoty asi o korunu na litr levnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. srpnu.

Článek

„Pokles cen bude pokračovat i v nejbližších dnech. Do konce srpna to bude asi o deset haléřů za litr,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Důvodem je podle něho propad cen ropy z počátku srpna, kdy se barel severomořské ropy Brent dostal až na úroveň 56 dolarů. V současnosti se cena vrátila k 60 dolarům za barel. „Počátkem září tak zlevňování benzinu a nafty skončí a ceny budou pravděpodobně stagnovat,“ uvedl Tomčiak.

Proti levnější ropě jde dolar, který ke koruně lehce posiluje. „Rétorika Donalda Trumpa ohledně nutnosti snížení úrokových sazeb ve Spojených státech se zatím příliš neprojevuje na kurzu dolaru vůči koruně. V uplynulém týdnu dokonce došlo k mírnému posílení americké měny vůči té české na kurz 23,23 Kč za dolar.

Současné pohyby na měnovém trhu velmi mírně zdražují dovoz ropy do České republiky, ale na koncových cenách u čerpacích stanic se to příliš neprojevuje,“ sdělil Právu hlavní analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Ceny se udrží dole dlouhodobě

Podle Tomčiaka v dlouhodobém výhledu stále platí, že poptávka po ropě je nižší, než se předpokládalo. „Mezinárodní energetická agentura i ropný kartel OPEC snížily výhled spotřeby do konce roku i pro příští rok. Stojí za tím obavy z obchodních válek, které už mají konkrétní dopady. Průmyslová aktivita v Číně i v evropských zemích prudce klesá. Těžební limit OPEC nezabírá, přestože země kartelu těží nejméně za posledních pět let,“ upozornil.

Výpadek dodávek totiž kompenzuje zvýšená úroveň těžby ve Spojených státech nebo v Brazílii.

„Poptávka v 18 zemích s nejvyšší spotřebou ropy přesahující jeden milion barelů denně klesla. V období od března do května byl dokonce zaznamenán meziroční propad o téměř 0,2 procenta, což je nejvýraznější pokles od třetího čtvrtletí roku 2014. Na vině je snižování výrobní aktivity a vidina možného příchodu krize. Situaci rovněž neprospívá predikce klesající výroby konvenčních typů automobilů,“ uvedl Křeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám