Hlavní obsah

Benzin i nafta v Česku nadále zlevňují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně klesly. Benzin zlevnil o sedm haléřů na 32,69 koruny za litr. Za stejné množství nafty motoristé zaplatí v průměru 31,81 koruny, o pět haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. srpnu

Článek

Ceny paliv v Česku klesají zhruba od přelomu května a června. Nyní jsou na nejnižší úrovni od druhé poloviny dubna.

Za benzin zaplatí řidiči nejvíce v Praze a Olomouckém kraji, a to shodně 33,04 koruny za litr. V metropoli to znamená, že Natural 95 v průměru zlevnil o tři haléře, zatímco v Olomouckém kraji průměrná cena klesla o 11 haléřů.

Hlavní město má i nejvyšší průměrnou cenu nafty. Za litr dieselu platí motoristé v Praze 32,36 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem.

Naopak nejlevněji vycházejí pohonné hmoty na jihu Čech. Průměrná cena naturalu v Jihočeském kraji je 32,25 koruny za litr, tedy o jeden haléř méně než před týdnem. Nafta zlevnila rovněž o haléř na 31,27 koruny.

Ceny ropy mírně rostou

Ceny severomořské ropy Brent se ve středu kolem 17:30 SELČ pohybovaly kolem 60,80 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vycházela zhruba na 56,33 dolaru za barel.

„Oproti minulému týdnu se situace na trzích obecně zklidnila a cena ropy typu Brent v tomto týdnu dokonce mírně zdražuje. Důvodem je to, že trh přehodnocuje až příliš panická očekávání ohledně dalšího vývoje obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou,” uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

„Ceně ropy ale pomáhají vzhůru také méně pozitivní zvěsti, zejména ta o útoku dronu jemenských povstalců na saúdské ropné pole,” dodal.

Ceny pohonných hmot nicméně podle Kovandy budou mírně zlevňovat i nadále. „Vyvíjejí se totiž se zpožděním zhruba dvou až tří týdnů za vývojem cen ropy na světovém trhu. Ještě se v nich nestačil zcela promítnout bezmála čtrnáctiprocentní propad ceny ropy z prvního srpnového týdne,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám