Hlavní obsah

Benzin a nafta za týden opět zlevnily o dvě desítky haléřů, jsou nejlevnější od jara

Pohonné hmoty v Česku za uplynulý týden opět zlevnily zhruba o dvě desítky haléřů. Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla od minulé středy o 18 haléřů na 31,86 koruny za litr a cena nafty o 23 haléřů na 31,46 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny paliv sleduje. Ceny benzinu i nafty vytrvale padají už několik týdnů.

Článek

Natural 95 je tak nyní nejlevnější od loňského dubna a cena nafty je nejnižší od loňského března.

Pohonné hmoty zlevňují zhruba od poloviny ledna. Za tu dobu průměrné ceny benzinu i nafty klesly přibližně o 60 haléřů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 12. únoru

Z jednotlivých regionů jsou ceny pohonných hmot stále nejnižší v Jihočeském kraji, kde řidiči koupí litr Naturalu 95 v průměru za 31,35 koruny a litr nafty za 30,99 koruny. Jižní Čechy jsou jediným regionem, kde nafta zlevnila pod 31 korun za litr.

Britský ropný koncern BP snížil zisk, přesto zvýší dividendu

Ekonomika

Naopak nejdražší jsou pohonné hmoty nadále na Vysočině a v Praze. Cena benzinu je nejvyšší na Vysočině, kde litr stojí 32,48 koruny. Druhý nejdražší benzin natankují řidiči v Praze, kde je litr vyjde na 32,43 koruny.

Na Vysočině a v Praze je navíc i nejdražší nafta v celé republice. V obou regionech stojí litr nafty aktuálně 32,08 koruny.

Ropa ve středu zdražovala

Ceny ropy ve středu výrazně stoupaly kvůli poklesu obav z negativních dopadů epidemie koronaviru na poptávku po této surovině.

Írán oznámil nové naleziště s 53 miliardami barelů ropy

Ekonomika

Severomořská ropa Brent kolem 17:45 SEČ připisovala přes tři procenta na 55,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 2,4 procenta na 51,13 dolaru za barel.

Zdražování ropy ve středu nezabránila ani zpráva o překvapivě prudkém nárůstu zásob suroviny v USA. Americký Úřad pro energetické informace (EIA) oznámil, že zásoby ropy se minulý týden zvýšily o 7,5 milionu barelů. Analytici přitom v anketě agentury Reuters předpovídali nárůst o pouhé tři milionu barelů.

Reklama

Související články

OPEC doporučil další útlum těžby ropy

Výbor složený ze zástupců Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejích spojenců v čele s Ruskem se ve čtvrtek shodl, že doporučí rozsáhlejší snížení těžby...

Benzin a nafta mírně zlevňují

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku druhý týden po sobě mírně zlevňují. Průměrná cena benzinu Natural 95 za poslední dva týdny klesla o dvanáct haléřů na...

Výběr článků

Načítám