Hlavní obsah

Benzín a nafta po čtyřech měsících zdražily

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny benzínu a nafty po zhruba čtyřech měsících stouply. Benzín Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 11 haléřů na 29,66 koruny za litr a nafta o 16 haléřů na 28,56 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 9. srpnu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku postupně klesaly s minimálními výkyvy od konce dubna.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za litr Naturalu 95 v průměru 30,47 koruny, což je o osm haléřů více než o týden dříve.

Nafta v Praze zdražila o šest haléřů na 29,45 koruny za litr. Více než 30 korun za litr dají za benzín už jen řidiči v Jihomoravském kraji. Přes 29 korun za litr stojí nafta na Vysočině, v Plzeňském a Jihomoravském kraji. V ostatních regionech Česka je cena litru nafty pod 29 korunami.

Nejlevněji natankují benzín řidiči v Libereckém kraji, kde litr vyjde v průměru na 29,28 koruny, což představuje zdražení o 11 haléřů oproti předchozímu týdnu.

Nafta je nejlevnější v Pardubickém kraji, kde ji řidiči natankují v průměru za 28,03 koruny za litr, což je o 14 haléřů více než minulý týden.

Ceny ropy se ve středu zvyšovaly. K růstu jim pomohl zejména mimořádný zájem amerických rafinérií o zpracování suroviny. Ve výraznějším růstu cenám brání překvapivý nárůst zásob benzínu.

Ropa ve středu zdražovala

Severomořská ropa Brent ve středu zdražila téměř o 0,6 procenta na necelých 52,50 amerického dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zvýšila cenu o 0,4 procenta na 49,35 dolaru za barel.

Podle údajů amerického ministerstva energetiky se zásoby ropy v uplynulém týdnu snížily o 6,5 miliónu barelů, zatímco analytici očekávali pokles o 2,7 miliónu.

Obchodníci nicméně poznamenávají, že vysoká poptávka po pohonných hmotách se s postupem prázdnin začne snižovat.

Saúdská Arábie sníží dodávky

Saúdská Arábie, největší vývozce ropy na světě, v úterý oznámila, že v září sníží dodávky minimálně o 520 tisíc barelů denně, aby splnila dohodu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a dalších států o snížení těžby.

Země se rozhodla jednat v situaci, kdy se na trhu zvyšují pochybnosti o účinnosti dohody, jejímž hlavním cílem bylo snížit celosvětové zásoby ropy a tím zvýšit ceny. Státy slíbily omezovat těžbu ropy do konce března příštího roku zhruba o 1,8 miliónu barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám