Hlavní obsah

Banky budou za uložení peněz u ECB platit

Aktualizováno

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek snížila svou základní úrokovou sazbu o 0,1procentního bodu na nové rekordní minimum 0,15 procenta. Její depozitní sazba se poprvé dostala do záporné hodnoty. Komerční banky tak budou muset za své peníze uložené u ECB platit.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Depozitní sazbu ECB snížila na minus 0,1 procenta z dosavadní nulové úrovně. Bankéři tak přikročili k činu, který nemá v historii ECB ani jiné z hlavních světových bank obdoby.

Centrální banka se tak snaží podpořit poskytování úvěrů a zabránit deflaci v eurozóně.

Meziroční míra inflace v eurozóně v květnu klesla na 0,5 procenta z dubnových 0,7 procenta. Nachází se tak hluboko pod dvouprocentní hranicí stanovenou ECB jako strop cenové stability. Již déle než půl roku se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou.

Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí podle aktuálních údajů zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z tempa 0,3 procenta v předešlém čtvrtletí. Eurozóna se stále ještě zotavuje ze své nejdelší recese, která trvala rok a půl.

Levné půjčky bankám

ECB představila také nová nekonvenční opatření - poskytne bankám levné úvěry, které ale nemohou použít na hypotéky ani půjčky veřejnosti, pouze firmám.

Evropské akcie po rozhodnutí snížit sazby stouply do blízkosti šestiletého maxima. Německý index DAX vůbec poprvé překonal hodnotu 10 000 bodů.

Euro po oznámení reagovalo poklesem vůči dolaru. Na oslabení eura před očekávaným rozhodnutím ECB ve velkém sázely světové hedgeové fondy, napsaly Financial Times.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám