Hlavní obsah

Banky budou platit miliardy korun do krizového fondu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky, družstevní záložny a obchodníci s cennými papíry budou muset dávat celkem až tři miliardy korun ročně do nového fondu pro řešení finanční krize. Zároveň ale budou dávat méně do nynějšího Fondu pojištění vkladů. V návaznosti na evropskou směrnici jim to ukládá zákon o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, který v úterý podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

Zákon připravilo ministerstvo financí spolu s Českou národní bankou. Celkové příspěvky do Fondu pro řešení krize mají činit dvě až tři miliardy korun ročně, takže do deseti let by měl být dosažen požadovaný cílový objem peněz ve fondu – asi 25 miliard korun.

Příspěvky si budou moci finanční instituce započítat do nákladů, které tak sníží jejich daňový základ. V případě potřeby by ČNB mohla finančním institucím nařídit i mimořádné příspěvky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V případě krachu banky by lidé měli dostat 100 000 eur (zhruba 2,7 miliónu korun – tento limit platí již nyní), v určitých případech až dvojnásobek.

Prezident podepsal i doprovodný zákon, který přichází s tím, že banky budou muset daleko podrobněji informovat klienty o tom, zda a jak jsou jejich vklady pojištěny.

Banky budou muset klienta informovat nejen o systému pojištění vkladů, ale i o tom, jak systém funguje. Informaci mu poskytnou ještě před uzavřením smlouvy nebo přijetím vkladu a klient bude muset v bance podepsat potvrzení, že informace obdržel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám