Hlavní obsah

Bankrot Řecka stále blíž? Británie a Irsko chystají krizové plány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Dublin

Vlády Británie a Irska připravují krizové plány pro případ bankrotu Řecka nebo jeho odchodu z eurozóny. Sdělili to ve středu oficiální představitelé a informované zdroje. Před platební neschopností země a jejím nuceným odchodem z měnové unie ve středu varovala už i řecká centrální banka.

Foto: ČTK/AP

Řecký premiér Alexis Tsipras

Článek

Britská vláda urychluje přípravy na možný odchod Řecka z eurozóny, řekl novinářům mluvčí premiéra Davida Camerona.

"Pokračujeme v práci na zajištění odpovídajících plánů a zrychlujeme přípravy s ohledem na nynější směřování diskusí (o Řecku)," řekl mluvčí podle agentury Reuters. Podle něj se studuje potenciální vliv "Grexitu" (odchod Řecka z eurozóny) na firmy, finanční sektor a cestovní ruch.

Británie sice není součástí eurozóny, vzhledem k velikosti jejího finančního sektoru by se jí ale mohly dotknout případné otřesy na trzích po bankrotu Řecka.

V Irsku zkoumá vládní pracovní skupina všechny možné scénáře a připravuje krizové plány. Agentuře Bloomberg to řekl zdroj, který si nepřál být jmenován. Tým nicméně dospěl k závěru, že přímý vliv "Grexitu" na Irsko bude minimální.

Irsko a další okrajové země eurozóny, které se v minulých letech ocitly v dluhové krizi, zaznamenaly v posledních týdnech v souvislosti s obavami ze státního bankrotu Řecka zřetelný nárůst výnosů státních dluhopisů, což znamená zvýšení vládních nákladů na úvěry. Tyto výnosy jsou ale z dlouhodobějšího hlediska stále velmi nízké.

Dohoda je daleko

Řecko se den před čtvrtečním zasedáním ministrů financí zemí eurozóny nijak nepřiblížilo klíčové dohodě s věřiteli, která by zemi zajistila další peníze ze záchranného programu.

Zatímco eurokomisař Valdis Dombrovskis vyzval řeckou vládu, aby projevila větší politickou vůli k dohodě, premiér Alexis Tsipras opět odmítl škrty v penzích a další podmínky věřitelů. Řecká centrální banka vůbec poprvé varovala, že bez dohody hrozí zemi platební neschopnost a odchod z eurozóny i z celé Evropské unie.

Stále více předních politiků zastává názor, že dohodu Atén s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí o podmínkách, za nichž Řecko může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z dříve dohodnutého záchranného programu, se během zbývajících dvou týdnů nepodaří uzavřít.
Program byl v únoru prodloužen do konce června, uvolnění peněz i po dohodě s věřiteli musí potvrdit právě ministři financí eurozóny a v některých zemích rovněž jejich parlament.

Řecko v číslech

Výše dluhu - 320 miliard eur

Výše evropské pomoci - 240 miliard eur

Dluh vůči HDP - 177 procent

Pokles HDP od roku 2010 - 25 procent

Nezaměstnanost - 26 procent

zdroj: BBC

Reklama

Související články

Řecko nepředloží nový plán škrtů

Řecký ministr financí Janis Varufakis se na nadcházejícím jednání ministrů financí eurozóny nechystá předložit nový návrh reformních opatření, která po Aténách...

Výběr článků

Načítám