Hlavní obsah

Bankám v pololetí vzrostly zisky o 18 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemským bankám a spořitelnám v letošním prvním pololetí vzrostl souhrnný čistý zisk meziročně o 18 procent na 31,4 miliardy korun. Vyplývá to z údajů České národní banky (ČNB). V loňském roce vykázal český bankovní sektor nárůst zisku o téměř třetinu na 60,2 miliardy korun.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Hospodářské výsledky tuzemského bankovního sektoru byly podle ČNB v první polovině roku na velmi dobré úrovni i přes zhoršování kvality úvěrového portfolia, kvůli kterému banky tvořily rezervy a započítávaly odpisy k nespláceným úvěrům. „Zdrojem růstu čistého zisku byl zejména nárůst zisku z finanční činnosti,“ uvedla ČNB.

Z velkých bank letos vykázala největší zisk ČSOB. Ta v pololetí meziročně zvýšila zisk po zdanění o 21 procent na 7,14 miliardy korun. Nejvyšší meziroční nárůst zisku o 23 procent měla UniCredit Bank. České spořitelně jako jediné ze čtveřice největších bank letos čistý zisk klesl.

Zisk z finanční a provozní činnosti tuzemské banky v souhrnu do června zvýšily meziročně o téměř 2,8 miliardy na 81,1 miliardy korun. Úrokové výnosy bankám klesly o 5,5 miliardy korun na 83,6 miliardy korun, výnosy z poplatků a provizí naopak vzrostly na 23,3 miliardy korun oproti 22,7 miliardy před rokem.

„Vyšší provozní výnosy jsou dílem určitého oživení aktivity v obchodu, odrážejícího se ve vyšších výnosech z poplatků a také ve vyšších výnosech z dividend,“ uvedl analytik firmy Cyrrus Marek Hatlapatka. Pokles úrokových příjmů podle něj není překvapující vzhledem ke stagnujícímu úvěrovému trhu a relativně stabilním úrokovým maržím.

Problémem jsou nesplacené úvěry

Banky mají i v letošním roce problémy s nesplácenými úvěry. Objem úvěrů 90 a více dní po splatnosti se podle ČNB za první pololetí zvýšil o více než 16 procent a dosáhl 134,7 miliardy korun. To znamená 5,2 procenta z celkového objemu úvěrů.

"Nesplácené úvěry sice i nadále rostou, ale nižším tempem než se původně jevilo," informoval Hatlapatka. Pokud ekonomický vývoj nepostihne zásadní obrat, lze podle něj očekávat, že se bankám bude dařit i ve zbytku roku. "Klíčovým faktorem bude i nadále vývoj nákladů rizika, kde nyní vidíme známky stabilizace až zlepšení, nicméně rizika stále existují," uzavřel Hatlapatka.

Počet zaměstnanců v bankovním sektoru v pololetí oproti konci roku 2009 stagnoval na 37 800. Na konci června působilo na tuzemském trhu celkem 40 bank a poboček zahraničních bank, z toho bylo celkem 17 bank, pět stavebních spořitelen a 18 poboček zahraničních bank.

Reklama

Výběr článků

Načítám