Hlavní obsah

Banka JP Morgan poskytovala černochům a Hispáncům nevýhodnější úvěry

Novinky, bož

Americká banka JP Morgan Chase & Co. zřejmě v minulých letech posuzovala klienty podle barvy kůže nebo etnického původu. Bílým zákazníkům nabízela výhodnější úvěry než černochům a Hispáncům, ačkoliv měli stejnou bonitu. Informoval o tom americký list The New York Times.

Foto: © Dylan Martinez / Reuters, Reuters

Světovému investičnímu bankovnictví loni nadále vládla banka JP Morgan.

Článek

Při hodnocení bonity klienta banky přihlížejí ke kritériím, která ovlivňují schopnost úvěr splácet, tedy výše příjmů, věk, vzdělání, profese a podobně. Čím vyšší má klient bonitu, tím výhodnější podmínky a nižší úrokovou sazbu mu banka nabídne.

Americký finanční dům JP Morgan Chase však v letech 2006 až 2009 poskytoval bělochům výhodnější úvěry než Afroameričanům a Hispáncům se stejnou bonitou. Černoši tak platili v průměru o 1126 dolarů (28 a půl tisíce korun) více na úrocích a poplatcích než běloši.

Podle New York Times se banka domluvila na urovnání sporu s americkým ministerstvem spravedlnosti, a zaplatí tak 55 miliónů dolarů (1,4 miliardy korun). Banka se hájila tím, že diskriminačního jednání se nedopustili její zaměstnanci, ale smluvní partneři, jejichž jednání nemohla ovlivnit.

Jde o mnohem nižší částku, než musela zaplatit v roce 2012 banka Wells Fargo. Ta v roce 2012 souhlasila s pokutou 175 miliónů dolarů (4,4 miliardy korun) za to, že její nezávislí investoři rovněž diskriminovali černochy a Hispánce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám