Hlavní obsah

Babišův Agrofert chce spolknout výrobce mléčných výrobků

Novinky, toh
Aktualizováno

Agrofert podnikatele Andreje Babiše si brousí zuby na koupi dvou společností. U Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) požádal o sloučení s firmami Olma a Milkagro. Olma je předním výrobcem mléčných výrobků, většinový podíl v ní má právě Milkagro. Agrofert chce firmy koupit prostřednictvím společnosti Zemos.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf Agrofertu Andrej Babiš

Článek

„K navrhovanému spojení soutěžitelů dochází v oblasti výkupu čerstvého mléka, produkce mléčných výrobků, maloobchodního prodeje průmyslových hnojiv a přípravků na ochranu rostlin a velkoobchodního prodeje pohonných hmot,“ stojí v oznámení o navrhovaném spojení.

Agrofert už letos koupil několik podniků. Naposledy požádal o fúzi se zemědělskou a potravinářskou firmou První žatecká. ÚOHS sloučení však povolí jen pokud Agrofert prodá některé své firmy v severních a středních Čechách, kde první žatecká působí především.

Agrofert

Skupina se zaměřuje na podnikání v zemědělství, potravinářství a chemii, patří do ní zhruba 170 firem. Tržby celé skupiny za rok 2007 jsou přibližně 111 miliard korun a hrubý zisk pět miliard korun.

Olma se zaměřuje na výrobu trvanlivého mléka, smetany, kysaných mléčných výrobků, jogurtů, dezertů, másla či rostlinných tuků. Firma vznikal v roce 1970 a od roku 1994 je akciovou společností. V současnosti zaměstnává 560 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Babišův Agrofert zvýšil tržby na 111 miliard

Skupina Agrofert, která patří k největším v českém zemědělství, potravinářství a chemii, zvýšila v loňském roce podle předběžných výsledků nekonsolidované...

Agrofert zastavil Setuze dodávky řepky

Ústecká Setuza nedostává kvůli svým dluhům vůči Agrofertu strategickou surovinu - řepku olejnou. Pro podniku to však neznamená žádné větší problémy. Agrofert...

Výběr článků

Načítám