Hlavní obsah

Babišova vláda loni zadlužila Česko o rekordních 367 miliard

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek
Aktualizováno

Hospodaření státu v loňském roce skončilo ve schodku 367,4 miliardy korun. V roce 2019 vykázal státní rozpočet deficit 28,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů ministerstva financí. Výsledek hospodaření státu je nejhorší od vzniku samostatného Česka v roce 1993. Nejvyšší schodek měl doposud rozpočet za rok 2009, poznamenaný dopady světové hospodářské krize, přesáhl 192 miliard korun.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hospodaření státu

Článek

Celkové příjmy klesly meziročně o 47,7 miliardy korun na 1475,5 miliardy korun. Výdaje vzrostly o 291,2 miliardy na 1842,9 miliardy korun.

Rozpočet na loňský rok, který schválila Sněmovna, počítal s deficitem 500 miliard korun, poslanci ho na návrh vlády třikrát zvýšili kvůli dopadům epidemie koronaviru z původních 40 miliard korun.

Výdaje na sociální dávky vzrostly o 85,25 miliardy korun na 687,32 miliardy korun. Největší podíl na tom mají důchody. Výdaje na penze totiž vzrostly o 47,97 miliardy na 519,54 miliardy korun.

V důsledku koronavirové krize se propadl výběr daní. Na dani z příjmů právnických osob se vybralo 120,69 miliardy korun, což je o 25,86 miliardy méně než před rokem. V procentuálním vyjádření výběr této daně meziročně klesl o 17,6 procenta.

Ekonomka Horská odešla z výboru pro rozpočet, nesouhlasí s jeho sestavením

Ekonomika

U výběru daně z příjmů fyzických osob došlo k propadu o 14,92 miliardy – respektive o 6 procent – na 231,72 miliardy korun.

Kleslo i inkaso daně z přidané hodnoty (DPH), a sice o 5,13 miliardy korun na 426,45 miliardy korun, což odpovídá poklesu o 1,2 procenta.

Na boj s pandemií koronaviru a jeho ekonomickými důsledky šlo podle ministerstva z rozpočtu 216,5 miliardy korun. Z toho na přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů připadlo zhruba 137,8 miliardy korun.

Odklad záloh daní ministerstvo vyčíslilo na 24 miliard korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 54,8 miliardy korun.

NKÚ: Pandemii není možné vinit ze všeho, rozpočet nebyl připraven na krizi

Ekonomika

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve stanovisku ke zprávě vlády o hospodaření státního rozpočtu za loňské první pololetí uvedl, že rozpočet nebyl připraven na výrazné zpomalení ekonomiky ani na mimořádnou krizi, která nastala v souvislosti s pandemií onemocnění covid-19.

Šéf úřadu Miroslav Kala podotkl, že pandemii není možné vinit ze všeho. Už od začátku roku se totiž meziročně zvyšovalo čerpání celkových výdajů, a to měsíčně o desítky miliard korun. Tyto nárůsty se týkaly hlavně provozních výdajů.

Pro letošní rok ministerstvo financí naplánovalo schodek rozpočtu 320 miliard korun, nepočítá ale s dopady daňového balíčku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám