Hlavní obsah

Babišova vláda chce uvalit na Facebook a Google sedmiprocentní digitální daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda Andreje Babiše (ANO) chce zavést sedmiprocentní digitální daň pro velké internetové firmy jako Facebook a Google. Na zavedení daně se shodla koalice ANO a ČSSD. Ministerstvo financí by mělo do konce května vypracovat návrh. Vyplývá to z informací od ministerstva financí a vládní ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

Podle konzervativního odhadu MF by nová daň mohla do státního rozpočtu ročně přinést pět miliard korun. Zákon by měl vejít v platnost od poloviny roku 2020.

„Digitální daň se bude vztahovat na nejvýznamnější globální hráče a reaguje na dosavadní neúspěch jednání o řešení na úrovni EU a pomalý postup v případě globálního řešení v OECD,” prohlásila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Podle ní panuje jasná shoda, že se má tato daň zavést, diskutuje se pouze o přesné podobě a výši. „Daň by se měla dotknout internetových firem s globálním obratem nad 750 milionů eur (19,2 miliardy Kč),” dodala ministryně.

Dohodu potvrdil i první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Sousední Rakousko původně zamýšlelo uvalit na internetové giganty tříprocentní daň, později vláda návrh přehodnotila a sazbu daně, která bude platit od roku 2020, zvýšila na pět procent. Daň je součástí balíčku opatření vůči velkým technologickým společnostem.

Vláda Sebastiana Kurze doufá, že opatření přinesou do státní pokladny více než 200 milionů eur (5,15 miliardy korun) ročně. Speciální daň se v Rakousku bude týkat společností, jež ročně vydělají alespoň 750 milionů eur (19,2 miliardy eur), z toho minimálně 25 milionů v Rakousku.

Tříprocentní digitální daň na začátku dubna schválilo i francouzské Národní shromáždění. I zde jde o daň pro firmy se ziskem 750 milionů eur ročně, z toho minimálně 25 ve Francii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám