Hlavní obsah

Babiš: OKD prosperuje, těžit na Karvinsku by mohla až do roku 2030

Právo, Pavel Karban
Aktualizováno

Těžba černého uhlí ve společnosti OKD by se mohla prodloužit až do roku 2030. Po návštěvě těžební firmy v Karviné a jednání s jejím managementem to ve čtvrtek ráno uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Reorganizační plán přitom počítal s ukončením těžby o sedm let dříve, tedy v roce 2023.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Andrej Babiš po jednání s vedením OKD v Karviné-Dolech. Na snímku jsou dále předseda dozorčí rady OKD Michal Kuča (vpravo) a předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk (vlevo).

Článek

„OKD dnes prosperuje, dělá zisk, vydělává, má velké finanční prostředky na účtech a uvažuje o rozšíření těžby. V této chvíli je tady schválen podnikatelský záměr, že se bude těžit do roku 2024. A my jsme se domluvili, a já myslím, že za stávajících cen to vypadá velmi dobře, že by se těžba rozšířila až do roku 2030,“ řekl Babiš s tím, že rozhodnutí padne do konce roku. „Ale v této chvíli to vypadá velice slibně a je naděje, že to tak bude.“

Současně premiér upozornil na to, že po skončení těžby musí mít OKD prostředky na sanaci dolů. Odhadem by mělo jít o zhruba šest miliard korun.

Podle reorganizačního plánu by měla letos na konci roku skončit těžba na Dolech Darkov a Lazy. Předseda dozorčí rady Michal Kuča potvrdil, že o tom, co se bude v OKD dít, se rozhodne do konce roku. „Ten program odpoví také na to, které části důlního pole budeme opouštět,“ poukázal s tím, že dnes je už jen jeden důl, a to Důl OKD.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Andrej Babiš (vpravo) a předseda představenstva a výkonný ředitel OKD Boleslav Kowalczyk.

Podle Kuči za posledního půl roku odpracovaly týmy odborníků OKD stovky hodin při hledání báňského řešení na vydobytí všech zásob, které na Karvinsku zůstaly. „Abychom to uhlí získali a nezůstalo zbytečně dole,“ doplnil s tím, že ještě není všechno hotové. „Je třeba udělat ekonomické varianty, propočty. Na tom se bude pracovat do konce roku, pak to budeme předkládat.“

Kdy těžba v OKD zcela skončí předseda dozorčí rady nyní neví. „Buď to bude 2030, 2025, 2022, 2019... Já nevím, i když to by musela být strašlivá katastrofa,“ poznamenal směrem k roku 2019.

OKD se dostala do úpadku v květnu 2016, a to kvůli klesající ceně uhlí a velké zadluženosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma. Věřitelé přihlásili pohledávky za více než 20 miliard korun, insolvenční správce ale pohledávky za většinu této částky popřel. Letos v dubnu převzal společnost státní podnik Prisko, který půjčil v době insolvence podniku na financování provozu 150 miliónů korun. Ty už OKD stačilo státu vrátit. Loni dosáhla firma tržeb 16,8 miliard korun, zisk byl 3,4 miliardy.

To, že chce OKD těžit co nejdéle, dokazuje, že má stále v plánu rozšířit těžbu pod karvinskou částí Staré Město. „Musí se vyřešit všechny legislativní věci, abychom mohli požádat o zahájení těžby v této lokalitě. Tam probíhaly přípravné práce, vyhodnotilo se to a teď budeme postupně žádat o povolení k zahájení těžby v této lokalitě,“ Ivo Čelechovský.

Hledají zaměstnance

Kuča upozornil, že zavření šachty neznamená zasypání, opuštění a vyhození lidí. „Opouštíme určité důlní oblasti a lidi přesouváme do těch živých. Současně sháníme další lidi,“ doplnil.

Aktuálně OKD chybí 270 zaměstnanců, firma při jejich shánění vsadila i na náborový příspěvek ve výši až 60 tisíc korun.

V OKD nyní pracuje asi 7000 kmenových zaměstnanců a dalších 2000 až 2500 zaměstnanců dodavatelských firem. Letos chce společnost vytěžit zhruba stejné množství černého uhlí jako loni, to je asi pět miliónů tun.

Reklama

Výběr článků

Načítám