Hlavní obsah

Babiš ho s ostudou vyhodil z vlády, teď chce Kremlík řídit antimonopolní úřad

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi uchazeči o post šéfa Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se objevilo jméno bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO). Ten v čele resortu dopravy neslavně skončil, když mu zlomila vaz údajně předražená zakázka na systém e-shopu pro prodej elektronických dálničních známek a nevysvětlené miliony k nákupu bytu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Bývalý ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) zkouší umístit dopravní kužel. Archivní foto.

Článek

„Jsem člověk z obou světů, veřejného i soukromého. Přes dvacet let své kariéry jsem strávil převážně ve službách státu, nyní nabízím své zkušenosti jednomu z nejvýznamnějších úřadů v zemi, jehož cílem je chránit svobodný trh,” napsal na Facebooku Kremlík k tomu, že je mezi 11 přihlášenými uchazeči do výběrového řízení.

Kremlíka premiér Andrej Babiš odvolal 20. ledna z funkce ministra dopravy. Jeho odchod zpestřil spor o to, zda platí dvouměsíční výpovědní lhůta, jak Kremlík tvrdil. Když se bývalí ministři i právníci nad takovýmto výkladem pozastavili, ministerstvo dopravy postoj po konzultacích s ministerstvem práce přehodnotilo.

Babiš Kremlíka vyhodil kvůli údajně předražené zakázce na e-shop pro prodej elektronické známky.

„Považuji za absurdní, že ministerstvo dopravy tuhle zakázku obhajuje. Nastalo tam plno pochybení. S panem ministrem jsem komunikoval, rozcházíme se v názorech na tuto kvazi kauzu. Je pro mě nepřijatelné, že když jsem založil protikorupční hnutí, aby se tu realizoval takový případ,” řekl tehdy premiér.

Kremlík čelí kárné žalobě kvůli nahrávce schůzky

Domácí

Ministerstvo dopravy od té doby řídí ministr průmyslu a obchodu a vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO).

Vysvětloval peníze na byt

Kremlík měl následně potíže vysvětlit podezřelé financování svého bytu. Exministr podle zjištění médií financoval nákup dvoupatrového bytu hypotékou ve výši 7,1 milionu korun a složením 6,8 milionu z vlastních zdrojů. Právě původ těchto 6,8 milionu korun měl potíže vysvětlit.

V Centrálním registru oznámení je uvedeno, že exministr si 8,59 milionu půjčil od rodičů. Kremlíkova matka pracovala jako knihovnice a otec byl dělník, a není tak jasné, zda byli schopni takovouto sumu naspořit. Kremlík navíc současně delší dobu splácel další dvě hypotéky ve výši 4,5 milionu korun.

Babišův exministr Kremlík píše knihu o rozložení moci v Česku. Slibuje i erotiku

Domácí

Kromě toho Kremlík tvrdil, že mu byl těsně před odchodem z funkce nabídnut úplatek ve výši 1,5 milionu korun, aby ovlivnil výběrové řízení na mýtný systém.

V srpnu předseda kontrolní rady České advokátní komory podal na Kremlíka kárnou žalobu za to, že si neoprávněně nahrával schůzku s právníkem Martinem Janouškem s cílem poskytnout ji novinářům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám