Hlavní obsah

Babiš chce zrušit prodej státních pozemků lyžařskému areálu v Harrachově

Novinky, tov

Ministr financí Andrej Babiš požádal Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) o zastavení přímého prodeje státních pozemků provozovateli lyžařského areálu v Harrachově. Po zrušení prodeje má být v novém výběrovém řízení vybrán majitel podle výše nabízené ceny. V tiskové zprávě to ve středu uvedlo ministerstvo financí.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lanovka v Harrachově

Článek

„Abych vyvrátil veškeré pochybnosti, které v souvislosti s tímto prodejem v posledních dnech v médiích vyvstaly, vyzval jsem ÚZSVM, aby obchod v této podobě nerealizoval,“ uvedl Babiš.

Státní pozemky, na nichž jsou dvě třetiny skiareálu, má získat za 56,5 miliónu korun provozovatel krkonošského střediska, společnost Sportovní areál Harrachov (SAH).

„Respektuji snahu úřadu prodat areál jako celek, trvám však na uskutečnění výběrového řízení, které je tím nejlepším znaleckým posudkem na skutečnou cenu nemovitosti,“ dodal ministr financí.

Na průběh prodeje, včetně všech znaleckých posudků, nařídil ministr financí neprodlenou kontrolu.

SAH podepsal na konci loňského roku s majetkovým úřadem smlouvu na pozemky, které si do současné doby pronajímal. Smlouva má být účinná až v okamžiku, kdy k převodu zhruba 23 hektarů vydá souhlasné stanovisko ministerstvo životního prostředí. Pozemky jsou totiž v Krkonošském národním parku, uvedla ČTK.

Česká televize v pořadu Reportéři ČT v pondělí uvedla, že akciovou společnost Sportovní areál Harrachov ovládá lyžařský svaz a Česká unie sportu vedená vlivným lobbistou Miroslavem Janstou (ČSSD). Koupě zimního sportoviště by podle ČT byla pro firmu výhodná, chystá se totiž navíc převzít i zchátralé skokanské můstky, které by mohly získat státní dotaci na opravu.

Reklama

Výběr článků

Načítám