Hlavní obsah

Autoškoly za rok zvýšily ceny o čtvrtinu

Průměrné ceny za řidičský kurz na osobní automobil v červenci meziročně stouply o 22,6 procenta na 14 078 korun. Vyplývá to z podrobných údajů Českého statistického úřadu o inflaci. Ještě začátkem předcovidového roku 2019 byla průměrná cena kurzu v autoškole kolem 10 tisíc.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Pro srovnání, zdražení autoškol za poslední rok je výrazně větší než například v médiích nedávno zmiňovaného smaženého sýra v restauraci, květin či nových modelů osobních aut. Posledně zmiňované položky podle statistik zdražily do deseti procent.

„Některé autoškoly zdražily i výrazněji, skoro o třetinu,“ potvrdil Právu šéf Asociace autoškol ČR Aleš Horčička. Podle něj je zdražení nejvýraznější ve velkých městech, podobně jako celková cena kurzu, i když jsou určité výjimky, konkrétně například Brno. Výrazné zdražení pozoroval i v Mladé Boleslavi, kde jeho autoškola také působí.

Studenti autoškol budou moci znovu ke zkouškám

Domácí

Za výrazným zdražením stojí podle Horčičky kombinace faktorů. Zčásti se snaží zahojit za ztráty způsobené nucenou uzávěrou za pandemie covidu, stouply jim náklady na pořízení aut i na zaměstnance, aby si je dokázali udržet. Připouští, že zdražit jim umožňuje zvýšená poptávka zájemců po nucené pauze i fakt, že část autoškol po pandemii zůstala zavřená a neobnovila provoz.

„Zásadní reakce je na covid, v roce 2020 jsme byli 108 dní zastaveni z nařízení vlády. Snažili jsme se s ministerstvem dopravy vyjednat nějaký speciální dotační titul, jako byl třeba pro autobusové dopravce či zemědělce, ale neúspěšně, byli jsme zařazeni mezi služby jako každá jiná. Přitom máme spoustu techniky, za auta musíte platit povinné ručení, silniční daň a podobně,“ popsal Horčička.

„Řidičáková turistika moc nefunguje“

I když měli nárok na některé obecné dotační programy, třeba covid nájemné, podle jejich průzkumů za měsíc průměrná autoškola ztrácela asi 75 tisíc korun.

V současné době autoškoly stále ještě jedou na vlně zvýšené odložené poptávky z doby pandemie. Udělat si řidičák někde dál od místa bydliště je pro klienty prakticky nemožné.

Vláda zakázala zkoušky v autoškolách, ty se to dozvěděly v noci

Domácí

„Řidičáková turistika moc nefunguje, vzhledem k tomu, co všechno musíte v autoškole absolvovat. Někteří třeba z Prahy dělají kurz v některé z okolních obcí,“ popsal.

Podle něj je v Praze problém s tím, že jsou přetíženi zkušební komisaři. Někteří zájemci na zkoušku čekají po absolvování kurzu dlouhé měsíce, zatímco třeba ti, kteří kurz dělali například v přilehlých Černošicích, už řidičák mají. Kvůli cenám si někteří lidé z Mladé Boleslavi dělají řidičák třeba v Lysé nad Labem nebo Mnichově Hradišti.

Žáci autoškoly ze Vsetínska u zkoušky opisovali a radili si. Jízdy dělali jen pár minut

Krimi

Podobným tempem podle šéfa asociace hodlají autoškoly zdražovat i v dalších sezonách. „Troufám si říct že ano. Průměrná cena za řidičský kurz v Evropě je tisíc eur (25,5 tisíce korun), to je tedy průměr, my nyní nejsme ani na 60 procentech. Vzhledem k naší úrovni HDP, jsme ve střední Evropě, počítáme, že v blízké budoucnosti budou muset částku kolem těch tisíc eur žadatelé o řidičské oprávnění vydat,“ dodal.

Zda zdražování poleví, bude záležet jen na poptávce klientů a konkurenci mezi autoškolami.

Reklama

Výběr článků

Načítám