Hlavní obsah

Studenti autoškol budou moci znovu ke zkouškám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Autoškoly budou moci od příštího týdne znovu přihlašovat své studenty ke zkouškám. Vláda jejich konání s koncem nouzového stavu uvolnila. Autoškoly však při výcviku i zkouškách budou muset nadále dodržovat některá omezení, testy na koronavirus však povinné nebudou. Vyplývá to z vládního úterního usnesení. Řidičské zkoušky jsou zastaveny od začátku března, omezení zdržuje až desetitisíce studentů.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Provoz autoškol dosud zcela zakázaný nebyl, pokračovat mohla při dodržování protipandemických podmínek teoretická i praktická výuka. Od 2. března však vláda zastavila zkoušky řidičů. Ty od 12. dubna znovu povolí.

Zkoušky měsíčně v průměru absolvuje kolem 12 500 studentů

Zkoušky pro řidičská oprávnění pořádají úřady s rozšířenou působností. Ve zkušebních místnostech bude moci být maximálně deset lidí i se zkoušejícím a všichni účastníci budou mít povinně nasazený respirátor třídy FFP2 nebo srovnatelné úrovně.

Respirátory musí mít i při jízdě ve vozidle. Podle ministerstva dopravy však mezi omezení nebude patřit povinnost prokazovat se negativním testem na koronavirus. Krom početních a hygienických opatření by jinak zkoušky měly fungovat jako dosud. Respirátory jsou povinné i při jízdním výcviku, teoretická výuka pak pokračuje online.

Na zkoušky v autoškole čekají tisíce lidí. Vláda je neumožňuje

Domácí

Omezení zkoušek brzdí podle dřívějších vyjádření autoškol až desetitisíce studentů. Zkoušky měsíčně v průměru absolvuje kolem 12 500 studentů. Kromě toho čekají na své zkoušky i studenti, které zdržela při absolvování autoškoly pandemie už dříve.

To vše tak ještě navyšuje už tak velký nápor žadatelů u autoškol a úřadů. Ten se tak kvůli současnému zákazu ještě více prohloubí do dalších měsíců a provozovatelé se s ním budou muset vyrovnávat i v následujících měsících.

Autoškoly musely vloni několikrát provoz zastavit kvůli vládním koronavirovým opatřením úplně. Nejdříve během nouzového stavu na jaře, následně pak také na více než měsíc i na podzim.

Žáci autoškoly ze Vsetínska u zkoušky opisovali a radili si. Jízdy dělali jen pár minut

Krimi

Letos i přes přísná opatření mohly autoškoly fungovat, podmínkou byly například respirátory a dodržování maximálního počtu osob. V Česku působí zhruba 3000 autoškol.

Reklama

Výběr článků

Načítám