Hlavní obsah

Automobilka v Trnavě přerušila výrobu, kamiony se součástkami uvázly v blokádě

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V důsledku stávky autodopravců, kteří svými kamiony zablokovali hraniční přechody, musela automobilka PSA v Trnavě přerušit výrobu. Informovala o tom agentura SITA. Do Trnavy totiž nedorazily důležité komponenty a závod nemohl dál vyrábět.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Blokáda u hraničního přechodu Brodské.

Článek

K výpadkům výroby může dojít i v bratislavském závodě Volkswagen. Připustila to mluvčí automobilky Lucia Kovarovič Makayová. Premiér Peter Pellegrini ve středu opětovně vyzval autodopravce, aby přestali blokovat hraniční přechody.

„Asi padesát kamionů nám stojí na hranicích z Polska na Slovensko,“ řekl mluvčí automobilky Peter Švec.

Kolaps dopravy způsobili autodopravci svými kamiony v okolí města Krásno nad Kysucou, které leží na důležitém tahu mezi Čadcou a Žilinou. Kvůli kolonám musely být uzavřeny tunely Horelica a Považský Chlmec. „Z Oščadnice jsem vyrazil do práce do Žiliny v pět hodin, ale stejně jsem se zpozdil o dvacet minut,“ cituje server sme.sk pana Miroslava.

Kamiony slovenských dopravců opět blokovaly hraniční přechody

Ekonomika

„Cestovala jsem do práce v Kysuckém Novém Městě, ale po 45 minutách čekání v koloně jsem se otočila,“ říká Alžběta ze Zborova nad Bystricou.

Primátor města Krásno nad Kysucou Jozef Grapa uvedl, že autodopravci je předem o ničem neinformovali. „Začali blokovat silnice bez toho, aby se město jakkoli připravilo. Chceme podat trestní oznámení, protože takhle se stávky nedělají. Zablokovali nám odvoz odpadu, lidé nemohli k lékaři ani do práce,“ zdůraznil Grapa.

Kamiony Unie autodopravců Slovenska (UNAS) blokují 14 hraničních přechodů, včetně nejfrekventovanějších přechodů do České republiky. UNAS zdůraznila, že omezení se netýká osobních automobilů. Protesty ohlásili dopravci například na dálničním hraničním přechodu s Českou republikou Brodské–Břeclav, dále na přechodech Drietoma–Starý Hrozenkov, Makov–Bílá-Bumbálka, Lysá pod Makytou–Strelná a Svrčinovec–Mosty u Jablunkova. Kromě toho budou kamiony blokovat nákladní dopravu na hraničních přechodech s Maďarskem, Polskem a Ukrajinou.

Kamiony v hustém sněžení zablokovaly silnici na jihu Čech

Krimi

Protesty autodopravců byly přerušeny 13. ledna 2020, ale požadavky dopravců na snížení silniční daně a zavedení slev z mýtného nebyly splněny. Dopravci dali vládě ultimátum do pondělí na splnění svých požadavků. „Pojedeme zpět na hraniční přechody, takže jsme znovu ve stávce,“ řekl v pondělí veřejnoprávnímu rozhlasu a televizi Slovenska místopředseda UNAS Stanislav Skala.

Reklama

Související články

Obce dusí kamiony vyhýbající se novému mýtu

Mýtné se v Česku od 1. ledna rozšířilo o dalších 868 kilometrů silnic první třídy. Katastrofické scénáře, že je budou kamiony v celé republice masově objíždět...

Kamiony budou asi moci dál předjíždět

Kamiony budou zřejmě moci na dálnicích dál jezdit i v levém pruhu. Návrh novely, který by jim to plošně zakázal a prakticky tak těmto těžkým vozidlům znemožnil...

Výběr článků

Načítám