Hlavní obsah

ArcelorMittal v Česku propustí až 350 zaměstnanců

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Počet zaměstnanců hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) a jejích dceřiných firem se kvůli krizi sníží o 330 až 350 lidí. Většina z nich by měla odejít ještě v lednu. V mateřské firmě bude při dobrovolném odchodu lidem vyplacen sociální příspěvek podle počtu odpracovaných let ve výši 11 až 20násobku průměrného platu.

Článek

AMO má 7450 zaměstnanců, dohromady s dceřinými firmami zaměstnává 10 300 lidí.

Informaci o prospouštění Právu potvrdila mluvčí Věra Breiová s tím, že ve středu zástupci vedení společnosti o programu snižování zaměstnanosti jednali s předsedy odborových organizací.

Generální ředitel a předseda představenstva AMO Sanjay Samaddar po jednání uvedl, že vedení společnosti netěší, že musí začínat nový rok reakcí na ekonomickou krizi: „Bohužel její dopad je horší než loni,“ řekl Samaddar.

Odbory AMO mají k výši sociálního příspěvku výhrady. „Není to výsledek dohody s odbory. Slyšeli jsme záměr, který je neměnný. I když jsme měli výhrady, nebyly vyslyšeny,“ řekl Právu odborový předák Leopold Laskovský. Jak dále uvedl, v mateřské firmě se má počet zaměstnanců snížit o 264.

„Nabídka je horší než v roce 2006, kdy při dobrovolném odchodu byla maximální výše sociálního příspěvku až 27násobek platu. Vedení to zdůvodňuje krizí. Situace na trhu práce je přitom dnes daleko horší než před třemi lety. Tehdy byla daleko větší šance najít práci. Pokud za současné situace není dostatek zakázek, mohlo vedení s programem snižování zaměstnanosti počkat,“ dodal.

ArcelorMittal se bude snažit propuštěným pomoci

Restrukturalizační program se bude týkat pozic v oblasti prodeje, administrativy a podpory výroby. Podle Breiové program startuje od příštího týdne a potrvá do konce března, největšímu počtu dobrovolně odcházejících zaměstnanců by měl být pracovní poměr ukončen dohodou do konce ledna.

Cílem je podle vedení firmy dosáhnout nutného snížení nákladů v administrativě a podpoře výroby a přizpůsobit společnost výjimečnému ekonomickému prostředí.

Personální ředitel Ctirad Lolek uvedl, že kromě sociálního příspěvku ve výši 11 až 20násobku průměrného platu bude firma odcházejícím lidem pomáhat i při hledání nového zaměstnání. „Bezprostředně proto zřizujeme Centrum pomoci, v němž budou personalisté nabízet odcházejícím zaměstnancům potřebné informace či kontakty a další pomoc,“ sdělil.

Průměrný výdělek v AMO v roce 2008 dosáhl 29 816 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám