Hlavní obsah

Antimonopolní úřad se zabývá možným kartelem stravenkových firem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zahájil správní řízení ohledně možné kartelové dohody mezi třemi největšími dodavateli stravenek Chèque Déjeuner, Sodexo a Edenred.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahájení správního řízení potvrdil mluvčí úřadu Martin Švanda.

Článek

„Zahájení řízení v této věci mohu potvrdit, nicméně žádné další informace k probíhajícím šetřením možných zakázaných dohod neposkytujeme," uvedl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Společnost Sodexo Benefity je přesvědčena o tom, že zákon respektovala a jednala také v souladu se svým etickým kodexem. „Sdělení ÚOHS o zahájení správního řízení ohledně dodržování předpisů o hospodářské soutěži jsme obdrželi. Jakmile budeme vyzváni, jsme připraveni poskytnout úřadu veškerou součinnost,” uvedla za firmu Tereza Knířová.

„Společnost je přesvědčená, že jedná v souladu s právními předpisy České republiky,” uvedl mluvčí Edenred CZ Marek Pražák. Zástupci obou firem doplnili, že Sodexo i Edenred jsou připraveny poskytnout ÚOHS veškerou součinnost. Společnost Chèque Déjeuner se zatím nevyjádřila.

Stravenky jsou podle průzkumů nejoblíbenějším firemním benefitem. V poslední době roste na trhu se stravenkami konkurence. Na jaře spustily stravenkovou platební kartu obchodní řetězce Lidl a Kaufland. Loni na trh vstoupila také investiční skupina Arca Capital s Gusto Kartou.

Zaměstnavatel může uhradit až 55 procent
Stravenky dostává kolem 1,3 miliónu Čechů, kteří skrze ně utratí 15 miliard korun ročně. Příspěvek na stravování je pro zaměstnavatele daňově uznatelným nákladem. Nejvíce peněz si zaměstnavatel z daní odečte v případě, že poskytne zaměstnanci stravenky v hodnotě 109 korun. Podle zákona může zaměstnavatel uhradit pracovníkovi maximálně 55 procent z ceny jedné stravenky. V ideálním případě si tak zaměstnanec do hodnoty 109korunové stravenky doplatí 45 procent, tedy zhruba 49 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám