Hlavní obsah

Ani jeden pravý. Z osmdesáti šperků pořízených v e-shopu žádný kontrolou neprošel

Ze šperků prodávaných na internetu, které při předvánoční kontrole prověřil Puncovní úřad, nebyl ani jeden z uváděného drahého kovu. Některé navíc obsahovaly zdraví škodlivé kadmium. Zástupci úřadu to v úterý řekli na tiskové konferenci, zjištění je podle nich alarmující.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celkem 82 kusů šperků Puncovní úřad zakoupil v 15 e-shopech, které u něj nejsou registrovány. Prodejcům hrozí pokuta až milión korun.

Údajně stříbrné šperky byly nejčastěji z mědi, šperky prodávané jako zlaté pak většinou ze zinku. Puncovní úřad prověřil 30 šperků, které měly být podle prodejců stříbrné, například řetízky, náušnice nebo náhrdelníky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zkontroloval také 50 komponentů prodávaných jako stříbrné, třeba háčky k náušnicím, karabinky a náušnicové puzety. Ze zlata měly být kontrolovaný prsten a náramek.

Nebezpečné kovy

Ve dvou případech šperků prodávaných jako stříbrné bylo zjištěno enormní množství škodlivého kadmia, což je karcinogenní toxický kov. U výrobků nabízených jako zlaté šlo pouze o pozlacení.

Dané šperky byly přitom na webových stránkách prodejců označené jako výrobky stříbrné ryzosti 925/1000 a zlaté ryzosti 585/1000. Neodpovídalo ani značení stříbrných výrobků, všechny měly na sobě vyraženy číslo 925, což je nejobvyklejší ryzost stříbrného zboží.

"Z tohoto důvodu varuji spotřebitele před nákupy v e-shopech u obchodníků, kteří nejsou registrovaní u Puncovního úřadu," uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Podle něj počet e-shopů, které prodávají šperky, raketové roste. Letos se jich u úřadu registrovalo zatím 401, loni 306. Celkem je registrovaných internetových obchodů 1656, úřad je uvádí na svém webu.

Letos již Puncovní úřad uložil prodejcům šperků 322 pokut v hodnotě 3,54 miliónu korun, o milión víc než za celý loňský rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám