Hlavní obsah

Amerika chce auta na baterky, na vývoj dá přes 40 miliard

– Washington

Přední americké automobilky dostaly od vlády zhruba 600 milionů dolarů (asi 10,8 miliardy Kč) na další vývoj bateriových technologií pro hybridní vozy a elektromobily. Peníze jsou součástí programu, kterým chce administrativa prezidenta Baracka Obamy pomoci automobilkám s vývojem technologií šetrných k životnímu prostředí. Celkem mají automobilky na tyto účely slíbeno asi 2,4 miliardy dolarů (zhruba 43,2 miliardy Kč).

Foto: Profimedia.cz

Napájení Nissanu Altra EV

Článek

Peníze obdržely automobilky Ford Motor, Chrysler Group a General Motors. Američané dlouhodobě deklarují, že chtějí snížit závislost na ropě, kterou musejí z větší části dovážet. Ropa do USA směřuje i ze zemí, které se Spojenými státy neudrží zrovna přátelské vztahy. Snaha zvýšit podíl hybridních vozů a elektromobilů na celkovém počtu automobilů má pomoci závislost na zahraniční ropě snížit.

Obama navrhl, aby v USA vznikla základna výroby bateriových článků, která vytvoří i desítky tisíc pracovních příležitostí.

"Jestliže chceme snížit závislost na ropě, dát Američanům znovu práci a zajistit, aby byl náš průmysl znovu jedním z nejlepších na světě, pak musíme vyrábět moderní a efektivní vozidla budoucnosti," uvedl Obama v poznámkách připravených ke zveřejnění v Elkhartu ve státě Indiana.

Zatím se baterie vyrábějí hlavně v Asie

Výroba baterií pro vozidla na bázi nejmodernějších technologií je prakticky celá v asijských zemích. Zástupci Bílého domu a ministerstva energetiky uvedli, že peníze ze schváleného programu půjdou na celkem 48 projektů v 25 státech americké unie.

Firmy, které sídlí v USA, dostanou 1,5 miliardy dolarů na výrobu baterií a komponentů, peníze ale využijí i na zlepšení recyklace baterií. Dalších 500 milionů dolarů je částka, která půjde na výrobu elektrických motorů a dalších součástí, které tvoří hnací ústrojí vozu. Zbylých 400 milionů je na testování plně elektrických vozů a hybridních automobilů, které se dobíjejí ze zásuvky.

Elektromobily se objeví na trhu postupně

Bateriové systémy pro nový elektromobil Chevrolet Volt, který začne v příštím roce vyrábět General Motors, dodá jihokorejská společnost LG Chem. Na to je vyčleněno asi 151 milionů dolarů.

Partnerství mezi společností Johnson Controls a francouzským podnikem Saft bude dodávat kompletní bateriový systém pro první elektromobil od Forda, který se má začít vyrábět v roce 2012. Tento podnik získá asi 299 milionů dolarů.

Chrysler spolupracuje se společností A123 Systems a měl by z programu získat zhruba 249 milionů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám