Hlavní obsah

Americký plyn by mohl zlevnit i dodávky zákazníkům v Evropě

USA se v příštích letech stanou druhým největším světovým vývozcem zkapalněného zemního plynu (Liquefied Natural Gas - LNG) po Kataru. Američané chtějí tankery s plynem ve velkém posílat i do Evropy. Konkurence ruskému plynu by měla tlačit na snížení ceny této komodity, odhaduje expert.

Foto: Issei Kato, Reuters

Tanker se zkapalněným zemním plynem LNG

Článek

Jednou z bran amerického zkapalněného plynu do Evropy by mělo být Polsko. To na počátku června obdrželo jako první země z východní a severní Evropy dodávku amerického LNG z břidlicových ložisek a usiluje o dlouhodobější dodávky, které mají zemi pomoci snížit závislost na ruském plynu.

Polsko již dříve uvedlo, že nechce prodloužit svoji dlouhodobou dohodu o dodávkách plynu s ruským Gazpromem, která má vypršet v roce 2022. Americký plyn propagoval v Polsku minulý týden při své návštěvě Donald Trump.

„Sedíme na obrovském množství energie, nyní vyvážíme energii. Kdykoli budete potřebovat energii, prostě nám zavolejte,” prohlásil americký prezident ve Varšavě.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Vývoz amerického zkapalněného plynu LNG do Evropy podporuje i prezident Donald Trump.

Spojené státy se do konce roku 2022 pravděpodobně stanou druhým největším vývozcem zkapalněného zemního plynu na světě podle kapacity. Před nimi bude Austrálie, třetí místo bude patřit Kataru. Ve své zprávě to ve čtvrtek předpověděla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Větší nabídka tlačí na pokles cen

Celosvětově by kapacita vývozu LNG do konce roku 2022 měla stoupnout na 650 miliard metrů krychlových z téměř 452 miliard metrů krychlových loni, odhadla energetická agentura. Největšími vývozci LNG dosud byly Katar, Malajsie a Indonésie.

„Každé zvýšení nabídky plynu pro Evropu znamená příznivý tlak na pokles ceny,” řekl Novinkám odborník na energetiku ze společnosti ENA Jiří Gavor.

„Evropský trh je pro USA zajímavější než v minulosti, kdy se daleko více vyplácel export do Asie. Bude určitě dobré, pokud se USA pokusí prosadit spíše rozumnou cenou než politickým nátlakem s cílem komplikovat dovoz ruského plynu. Celkově očekávám v nejbližších letech dostatečnou nabídku plynu a současné příznivé ceny by neměly významněji růst. Na rozdíl od trhu s elektřinou, kde nyní dochází k citelnému zvýšení velkoobchodních cen,” dodal Gavor.

Plyn podobně jako elektřinu velcí dodavatelé nakupují na evropských burzách často i na několik let dopředu. Případný pokles cen díky větší nabídce této komodity by tak měli pocítit i zákazníci v Česku. V současné době se do Česka dovážejí zhruba tři čtvrtiny plynu z Ruska, čtvrtina z Norska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám