Hlavní obsah

Americký Kongres schválil mnoho let blokované obchodní dohody

Americký Kongres schválil dlouho očekávané obchodní dohody s Jižní Koreou, Kolumbií a Panamou. O výsledcích středečního hlasování informovala agentura Reuters. Nejprve se k dohodám vyjadřovala Sněmovna reprezentantů, následně hlasoval Senát. Nyní již chybí jen podpis prezidenta Baracka Obamy.

Článek

Souhlasem Kongresu končí mnohaleté blokování těchto obchodních dohod, které uzavřel již předešlý prezident George Bush, avšak nebyl je schopen prosadit v Kongresu ovládaném tehdy demokraty.

Největší podporu získala ve Sněmovně dohoda s Panamou, pro kterou hlasovalo 300 kongresmanů z 429, v Senátu dostala 77 hlasů z 99. Dohoda s Jižní Koreou dostala nejvíce hlasů senátorů (83), ve Sněmovně to bylo 278 hlasů. Dohoda s Kolumbií obdržela 262 hlasů ve Sněmovně a 66 v Senátu.

Obchodní dohody by měly zvýšit americký export o zhruba 13 miliard dolarů (244,5 miliardy Kč) ročně a vláda předpokládá, že díky tomu vzniknou desítky tisíc nových míst. Prezident Barack Obama pojal předložení obchodních dohod jako součást své letošní snahy o revitalizaci stagnující ekonomiky, která se od ekonomické recese let 2008-09 není schopna zbavit vysoké nezaměstnanosti.

Dohodu s Kolumbií podepsaly USA už před téměř pěti lety. S Jižní Koreou a Panamou je vláda USA uzavřela v polovině roku 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám