Hlavní obsah

Americké studenty dusí dluhy. Půjčili si celkem 1,5 biliónu dolarů

Novinky, Tomáš Volf

Poslední generace studentů v USA vězí po krk v dluzích. Pětina má problémy se splácením, jiní musejí odkládat například investice do bydlení. Celková výše studentských půjček letos vyšplhala nad 1,5 biliónu dolarů (32,4 biliónu korun), od roku 2012 stoupla o polovinu, vyplývá z dat americké centrální banky Fed.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Generace Y, narozená po roce 1990, se potýká v USA s vysokými dluhy za studia. Splácet půjčky musí po skončení studií každý čtvrtý z deseti.  Průměrný dluh absolventa se vyšplhal na 28 400 dolarů (615 tisíc korun), vyplývá z dat neziskové organizace The College Board.

Podle údajů americké centrální banky (Fed) suma studentských úvěrů v prvním čtvrtletí letošního roku překročila 1,5 biliónu dolarů.  Je to víc, než kolik si lidé v USA půjčují na nákup automobilu (1,1 biliónu dolarů) i víc než dluh z kreditních karet, který se blíží biliónu dolarů.

V roce 2008 studenti v USA dlužili kolem 600 miliard dolarů, jeden bilión, nyní jsou nad hranicí půl druhého biliónu dolarů.

Nejvíc dluží studenti soukromých univerzit, na státních platí školné nižší. Dvě třetiny dluhu připadají na studentky. Žen je na školách více, zhruba 56 procent. Také si ale více půjčují.

Stále víc jich zůstává žít u rodičů

Náklady na studium na státní univerzitě včetně ubytování se pohybují kolem 20 tisíc dolarů (433 tisíc korun). Ceny rostou rychleji než inflace, v posledních pěti letech ročně o asi 10 procent.

Studenti v průměru každý měsíc splácejí kolem 400 dolarů (8 700 korun), odhaduje Fed. Zhruba 20 procent studentů splácí pozdě nebo vůbec.

Průměrný roční plat absolventa v USA je 50 tisíc dolarů ročně (1,08 miliónu korun), uvádí studie společnosti Korn Ferry. To je o 14 procent víc, než brali studenti, kteří dostudovali před krizí v roce 2007. Podle americké asociace realitních kanceláří nyní studenti kvůli dluhům odkládají koupi nemovitostí o sedm let oproti časům před krizí. Současně se podle statistik Fedu zvýšil na 45 procent mladých, kteří zůstávají žit u rodičů.

Reklama

Výběr článků

Načítám