Hlavní obsah

Americké banky loni vykázaly ztráty přes 26 miliard dolarů

Americké komerční banky se v loňském posledním čtvrtletí propadly do úhrnné čisté ztráty 26,2 miliardy dolarů (asi 567 miliard Kč) proti zisku jedné miliardy USD v předešlém čtvrtletí a 575 milionů USD před rokem. Byla to první celková ztráta bankovního sektoru v USA od roku 1990, oznámila ve čtvrtek Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

Foto: Novinky

Článek

Počet bank, které FDIC klasifikuje jako problémové, se na konci čtvrtletí zvýšil na 252 ze 171 o tři měsíce dříve a ze 76 před rokem. Objem rezerv, které si banky a spořitelny odložily jako rezervy ke krytí možných ztrát, se zvýšil na 69,3 miliardy dolarů ze 32 miliard o rok dříve.

Za celý loňský rok bankovní sektor v USA vydělal 16,1 miliardy dolarů. Byl to jeho nejnižší souhrnný zisk od roku 1990.

Předsedkyně FDIC Sheila Bairová uvedla, že dvě třetiny všech bank byly na konci roku v kladných číslech. Do celkové ztráty sektor srazily vysoké propady několika velkých ústavů.

Finanční krize však pro banky má i světlou stránku v tom, že roste zájem o bezpečné vklady. Úhrn bankovních vkladů se v posledním čtvrtletí zvýšil o 307,5 miliardy dolarů, tedy o 3,5 procenta, což byl největší nárůst za deset let. Ještě o něco vyšším tempem z toho rostly vklady v domácích pobočkách bank. "Nárůst domácích vkladů ve čtvrtém čtvrtletí prokazuje důvěru veřejnosti v bankovní systém a pojištění vkladů," uvedla Bairová.

Letos zkrachovalo už 14 bank

FDIC odhaduje, že krachy bank v důsledku finanční a ekonomické krize budou stát fond pojištění vkladů během příštích čtyř let více než 40 miliard dolarů. Letos již vyhlásilo bankrot a přešlo pod správu FDIC 14 federálně pojištěných finančních institucí, zatímco loni zkrachovalo 25 bank. V roce 2007 přitom vyhlásily bankrot jen tři banky v USA.

Bairová apelovala na banky, aby i ty nejzdravější z nich zvážily, zda by v zájmu posílení svého kapitálu dočasně neměly zastavit nebo alespoň omezit vyplácení dividend. Za nešťastné označila to, že některé banky vyplácely dividendy akcionářům, i když nevytvořily zisk.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize potopila v USA za dva měsíce 14 bank

Problémy bankovního sektoru ve Spojených státech stále neskončily. Kvůli globálním otřesům zde jen od začátku tohoto roku zkrachovalo celkem 14 bank. Naposledy...

Výběr článků

Načítám