Hlavní obsah

Americká ekonomika rostla na konci roku mírně rychleji

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika v posledním čtvrtletí rostla o něco rychleji, než se předpokládalo. Zatímco původní odhad amerického úřadu pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis, BEA) počítal s růstem o 2,72 procenta, podle zpřesněného odhadu hrubý domácí produkt (HDP) mezi čtvrtletími vzrostl o 2,73 procenta.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Oproti stejnému období předchozího roku ale americký HDP na konci roku klesl o 1,9 procenta.

Při převedení výkonu ekonomiky v daném čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, došli experti k růstu ekonomiky o 4,1 procenta. V původním odhadu hovořili u tohoto ukazatele o růstu o 4 procenta.

Americká ekonomika se loni propadla o 3,5 procenta

Ekonomika

Čtvrté čtvrtletí vycházelo na poslední měsíce vlády předchozího republikánského prezidenta Donalda Trumpa. Toho po porážce ve volbách vystřídal 20. ledna demokrat Joe Biden.

Výkon americké ekonomiky v loňském roce klesl o 3,5 procenta, jak ukázal už původní odhad. HDP Spojených států je tak aktuálně nižší než na začátku roku 2019, za který vzrostl o 2,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám