Hlavní obsah

Už tak rekordní čtvrtletní růst americké ekonomiky byl ještě lepší

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 2,6 procenta. Oproti druhému čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 8,2 procenta. Vyplývá to ze třetího odhadu, který v úterý zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis, BEA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Oba údaje jsou oproti předchozímu odhadu o 0,1 procentního bodu lepší.

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, došli experti k růstu ekonomiky o 33,4 procenta. V předchozím odhadu bylo toto číslo o dva procentní body nižší.

V minulém čtvrtletí z tohoto výpočtu vyplynul pokles HDP o 31,4 procenta. O těchto číslech referují americká média. Evropské státy ale tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Poslední dva čtvrtletní propady amerického HDP byly nejmarkantnější od krizového roku 2008. Aktuální čtvrtletní růst je naopak nejrychlejší v poválečné historii USA, kdy statistici tato data sledují. To je však do značné míry dáno nízkou srovnávací základnou v důsledku předchozího propadu.

USA uvalily sankce na více než 100 čínských a ruských firem

Ekonomika

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své prognóze počítá s propadem americké ekonomiky za celý letošní rok o 4,3 procenta. Příští rok potom MMF předpokládá oživení – americký HDP by měl růst o 3,1 procenta.

Americký Kongres v úterý schválil balíček na podporu ekonomiky v objemu 900 miliard dolarů (zhruba 19,4 bilionu korun). Zahrnuje například jednorázový příspěvek 600 dolarů (12 900 korun) pro většinu Američanů nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti o 300 dolarů (6450 korun týdně).

Peníze dále mají směřovat na podporu dopravy, zdravotnictví, malých podniků nebo distribuci vakcíny proti koronaviru.

Reklama

Související články

USA loni dosáhly rekordního deficitu

Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce dosáhl rekordních 3,132 bilionu dolarů (téměř 73 bilionů Kč). To představuje více než dvojnásobek...

Výběr článků

Načítám