Hlavní obsah

Americká ekonomika před volbami vzrostla o osm procent, oproti loňsku ale stále klesá

Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 2,8 procenta. Oproti druhému čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o 8 procent. Vyplývá to z aktualizovaných dat, která ve čtvrtek zveřejnil americký úřad pro ekonomickou analýzu (Bureau of Economic Analysis; BEA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Změna amerického HDP

Článek

Na reálný růst HDP měl podle BEA vliv především nárůst spotřeby domácností, soukromé investice a výdaje místních a státních vlád.

„Data zveřejněná ve čtvrtek přicházejí jen několik dní před americkými volbami, což nabízí příležitost pro (obhajujícího prezidenta) Donalda Trumpa využít ekonomické oživení USA v jeho závěrečné snaze přesvědčit voliče,” poznamenal server listu Financial Times.

Při převedení výkonu ekonomiky v tomto čtvrtletí do celého letošního roku, což je tradiční americký způsob analýzy, došli experti k růstu ekonomiky o 33,1 procenta. Předchozí čtvrtletí z tohoto výpočtu vyplynul pokles HDP o 31,4 procenta. O těchto číslech referují americká média. Evropské státy ale tuto metodiku zpravidla nepoužívají.

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Ekonomika

Poslední dva čtvrtletní propady amerického HDP byly nejmarkantnější od krizového roku 2008. Aktuální čtvrtletní růst je naopak nejrychlejší v poválečné historii USA, kdy statistici tato data sledují. To je však do značné míry dáno nízkou srovnávací základnou v důsledku předchozího propadu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své prognóze počítá s propadem americké ekonomiky za celý letošní rok o 4,3 procenta. Příští rok potom MMF předpokládá oživení – americký HDP by měl růst o 3,1 procenta.

Reklama

Související články

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 9,6 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP)...

USA loni dosáhly rekordního deficitu

Rozpočtový deficit Spojených států v uplynulém fiskálním roce dosáhl rekordních 3,132 bilionu dolarů (téměř 73 bilionů Kč). To představuje více než dvojnásobek...

Výběr článků

Načítám