Hlavní obsah

Alternativní přepravce Uber od čtvrtka spouští své služby v Ostravě a Plzni

Ostrava/Plzeň

Alternativní přepravce Uber začal ve čtvrtek působit v dalších dvou českých městech, a to v Ostravě a v Plzni. Lidé si tam mohou objednat svezení prostřednictvím služby UberX. Ve čtvrtek to za Uber uvedl Michal Marek.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Uber. Ilustrační snímek

Článek

Uber v Česku dosud působil v Praze a Brně. V Ostravě i Plzni alternativní dopravu nabízejí společnosti Bolt a Liftago.

Uber při rozšíření podle svého tuzemského zastoupení reaguje na rostoucí lokální poptávku, kdy si loni chtělo cestu přes Uber aplikaci objednat téměř čtvrt milionu lidí.

„Uber i zde opět spolupracuje pouze s profesionálními řidiči s licencí, a služba tak plně odpovídá českým legislativním požadavkům,” uvedl Marek. Službu tak budou moci využívat už stávající řidiči taxi.

Řidiči Uberu jsou zaměstnanci, rozhodl nizozemský soud

Ekonomika

„Chceme obyvatelům Plzně a Ostravy nabídnout nový způsob snadné a cenově dostupné dopravy po městě bez nutnosti používat vlastní automobil,” uvedl manažer Uberu Štěpán Šindelář.

Službu mohou lidé využívat prostřednictvím aplikace v mobilním telefonu. Po objednání jízdy se zobrazí informace o řidiči i jeho vozu.

Zákazníci mohou sledovat jak jeho cestu na dohodnuté stanoviště, tak poté i svou cestu a sdílet ji včetně odhadovaného času příjezdu. Za jízdu zaplatí hotově nebo bezhotovostně přímo v aplikaci.

Americká společnost působí v Česku od roku 2014, kdy začala jezdit v Praze. Od loňského roku funguje rovněž v Brně.

Bolt dostal od investorů 15 miliard korun. Chystá konkurenci Rohlíku

Ekonomika

Počet zákazníků firma v posledních letech neuvádí, jde řádově o stovky tisíc lidí, kteří aplikaci ročně využijí. Počet aktivních řidičů je podle dřívějších údajů v jednotkách tisíc.

Kromě Uberu působí v Česku podobné služby jako estonský Bolt, který působí v téměř dvou desítkách českých měst, nebo česká aplikace Liftago, která funguje v deseti českých městech včetně Prahy, Brna, Ostravy či Plzně.

Proti působení Uberu i Boltu v Praze v minulosti opakovaně protestovali taxikáři. Firmy podle nich nedodržovaly povinnosti platné pro taxislužby.

Reklama

Výběr článků

Načítám