Hlavní obsah

Alibaba dostal ohromnou pokutu za zneužívání monopolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Internetový prodejce Alibaba dostal od čínského státního úřadu pro regulaci trhu pokutu 18 miliard jüanů (asi 60 miliard korun ) za zneužívání dominantního postavení na trhu a porušování protimonopolních pravidel. V sobotu o tom informovala agentura Reuters s odvoláním na čínská média.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Logo čínského internetového obchodu Alibaba

Článek

Společnost Alibaba v prohlášení, které umístila na sociální síť Weibo, uvedla, že rozhodnutí úřadu „akceptovala” a podřídí se mu. Pokuta představuje zhruba čtyři procenta tržeb firmy za rok 2019.

Státní úřad pro regulaci trhu konstatoval, že vyšetřování zahájené v prosinci, došlo k závěru, že společnost Alibaba „zneužívala svého dominantního postavení na trhu” od roku 2015. Firmám, které jejím prostřednictvím prodávaly zboží, bránila v používání jiných platforem internetového prodeje. Úřad dále uvedl, že internetový prodejce porušuje protimonopolní zákon tím, že brání volnému oběhu zboží a porušuje obchodní zájmy prodejců.

Jack Ma pod tlakem

Společnost Alibaba a její finanční dceřiná společnost Ant Group jsou v hledáčku pekingských úřadů od loňského podzimu.Úřady tehdy zabránily dceřiné firmě Ant Group poskytující půjčky on-line ve vstupu na burzu. Jak Ma chtěl, aby na ni platila pravidla pro technologické firmy a ne pro bankovní.

Rekord na burze zhatily čínské úřady

Ekonomika

Jack Ma poté veřejně kritizoval čínský finanční regulační systém, který podle něj představuje dědictví průmyslového věku a dusí inovace. Úřady se ale bály ohrožení stability finančního systému.

Tehdy bylo také zahájeno vyšetřování Alibaby kvůli porušování antimonopolních zákonů.

Kam se poděl Jack Ma? Nejbohatší Číňan zmizel ze svého pořadu i z veřejného života

Ekonomika

Jack Ma od projevu nebyl čtvrt roku vidět, objevil se až v lednu

Nejbohatší Číňan se po čtvrt roce ukázal. Učil jsem se a přemýšlel, řekl

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám