Hlavní obsah

Alan Greenspan končí v čele Fedu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý Alan Greenspan (79) zakončí 18leté období, kdy stál v čele amerického Federálního rezervního systému (Fed), který má postavení centrální banky.

Článek

"Domnívám se, že se jednalo o vlivného a kreativního muže, který hrál důležitou roli v získání důvěryhodnosti pro centrální banky. Na všechny události a jejich okolnosti našel adekvátní a vhodné řešení," řekl Jean-Claude Trichet, šéf Evropské centrální banky.

Alan Greenspan se narodil 6. března 1926 v židovské rodině v New Yorku. Zpočátku se věnoval hudbě, dokonce studoval hru na saxofon, ale poté co zjistil, že by byl pouze průměrný profík v hudebním byznysu, vrhl se na studia ekonomie. Zájem o ekonomii v něm vzbudil jeho otec, který pracoval jako burzovní makléř.

Každé ráno o půl šesté se Greesnpan naložil do vany a pod proudy horké vody četl, psal a přemýšlel, co udělá s americkou a vlastně celou světovou ekonomikou. S touto strategií přežil v čele Fedu tři prezidenty a 18 let, zažehnal několik krizí a stal se vzorem snad všech centrálních bankéřů světa.

Greenspan založí po svém odchodu z čela centrální banky konzultační firmu Greenspan Associates, také bude konat přednášky a psát knihu.

Greenspana v čelu Fedu nahradí bývalý akademik a dosavadní šéf Rady hospodářských poradců Bílého domu Ben Bernanke. Greenspan končí v den, kdy se měnový výbor Fedu sejde, aby rozhodl o dalším zvýšení úrokových sazeb. Tím Fed možná ukončí cyklus zvyšování úroků, který začal v červnu 2004.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám