Hlavní obsah

Akcionáři zkrachovalého WorldComu dostanou 65 miliónů USD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká účetní společnost Arthur Andersen, která potvrzovala správnost účetnictví ve zkrachovalém telekomunikačním gigantu WorldCom, zaplatí akcionářům firmy 65 miliónů dolarů, tedy asi 1,5 miliardy korun. Kdysi věhlasná účetní firma je kvůli spojení s krachem WorldComu nyní na mizině.

Článek

Dohoda také předpokládá, že žalobci mají nárok na 20 procent z jakékoliv částky, kterou Andersen vrátí svým bývalým partnerům v rámci jiné žaloby. O odškodnění informoval list The Wall Street Journal Europe.

WorldCom vyhlásil v červenci 2002 tehdy největší bankrot v historii Spojených států a zastínil dokonce i bankrot energetické společnosti Enron. Vedení společnosti falšovalo účetnictví, které právě Andersen potvrdil jako správné. Šéfovi firmy Bernardu Ebbersovi hrozí až 85 let vězení.

WorldCom už se z bankrotové ochrany dostal a nyní působí pod názvem MCI, což je jeden z podniků, který kdysi převzal. Firma se nyní rozhoduje, zda ji koupí konkurenční Qwest Communications International či Verizon Communications. Qwest nabízí více, ale MCI už oznámila, že by raděj pod křídla Verizonu, i když za nižší cenu.

Andersen se vykoupil

Odškodněním se firma vyhnula soudním přelíčením a tahanicím o její podíl na pádu WorldComu. "Andersen si zvolil, že vstoupí do tohoto vyrovnání výhradně kvůli tomu, aby se vyhnul rizikům a nákladům, které jsou spojeny s pokračováním sporu," řekl mluvčí konzultačního podniku Patrick Dorton. Soudy už nyní měsíc podrobně zkoumaly hospodaření firmy v letech 1999 až 2001.

Andersen během přelíčení prokázal, že firma má velmi omezené finanční zdroje. Její přesná finanční situace není známa, protože jde o soukromé partnerství. Pokud by soudy pokračovaly, mohla by společnost zaniknout úplně.

Reklama

Související témata:

Související články

WorldCom musí zaplatit rekordní pokutu

Americký soud schválil plán na vyrovnání požadavků investorů, kteří byli poškozeni účetním skandálem firmy WorldCom. Zbankrotovaná telekomunikační společnost...

Bývalý šéf WorldComu se přihlásil FBI

Bývalý ředitel americké telekomunikační společnosti WorldCom Bernie Ebbers se ve středu sám přihlásil vyšetřovatelům FBI. Učinil tak den poté, co byl obviněn...

Výběr článků

Načítám