Hlavní obsah

Akcionáři NWR, majitele OKD, schválili likvidaci firmy

Akcionáři těžební společnosti New World Resources (NWR) na čtvrteční valné hromadě schválili dobrovolnou likvidaci firmy. Vyplývá to ze sdělení podniku. NWR je majitelem české OKD, která je od května v úpadku a chystá reorganizaci.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

NWR již dříve uvedla, že pravděpodobným dopadem současné situace OKD bude její rozpuštění. Akcionáři NWR ve čtvrtek schválili i jmenování likvidátorů.

Společnost letos neoznámila výsledky za první ani za druhé čtvrtletí a nemá od května ani mluvčího pro Českou republiku. Obchodování s akciemi NWR na pražské burze bylo pozastaveno 5. května, na londýnské burze o den dříve.

Majitelem většiny hlasovacích práv v NWR jsou od letošního února nadnárodní investiční fondy Ashmore Group, M a Gramercy, které se spojily do uskupení Ad Hoc Group (AHG). Předtím byla většinovým akcionářem skupina CERCL, která z poloviny patří podnikateli Zdeňku Bakalovi.

OKD pomáhá zachraňovat stát

OKD je v úpadku od května. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma, která dluží zhruba 20 miliard korun. OKD se dostala do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti.

Věřitelé OKD v srpnu rozhodli, že podnik půjde do reorganizace, což znamená, že ve firmě, v níž pracuje i s dodavatelskými podniky asi 12 tisíc lidí, se uhlí bude těžit dál. Ceny uhlí letos výrazně rostou, což by podle ekonomů mohlo reorganizaci usnadnit. [celá zpráva]

Reorganizaci prosazovali odboráři, vedení OKD, moravskoslezská krajská tripartita i česká vláda, doporučoval ji také insolvenční správce. OKD díky tomu získá od státu půjčku 700 miliónů korun.

Reklama

Související články

Ať OKD vymáhá škodu po Bakalovi, řekl Zeman

Prezident Miloš Zeman se v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje krátce setkal ve středu v Ostravě také s odboráři i zástupci vedení těžební společnosti OKD,...

Výběr článků

Načítám