Hlavní obsah

Akcionáři Monety rozhodují o vzniku třetí největší banky – spojení s Air Bank

Moneta a skupina PPF v listopadu oznámily, že se dohodly na novém modelu financování spojení banky a bankovní části PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (Zonky). O aktuálním návrhu rozhodnou akcionáři na valné hromadě.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Spojením může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Moneta je jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Nově mohou akcionáři upsat akcie za kurz 82 korun (jednu novou za každé dvě, které vlastní) a prodat je PPF za 90 Kč. Zvýšení vlastního kapitálu vyžaduje podporu alespoň dvou třetin přítomných akcionářů. Největším akcionářem Monety je s 29,94 procenta akcií skupina PPF

Peníze do uhlí

Proti spojení od rána před sídlem Monety protestovalo několik desítek aktivistů. Ti dlouhodobě varují před tím, že by spojení Monety se skupinou PPF a případně uhlobaronem Pavlem Tykačem bylo pro životní prostředí v Česku devastující, řekl novinářům mluvčí iniciativy Petr Doubravský.

Skupině Air Bank v pololetí stoupl zisk na 877 milionů

Ekonomika

„Moneta patří podle hodnocení Greenpeace k těm lepším, co se týče udržitelnosti. Nicméně máme obavu, co nastane, až nad Monetou získá podstatně větší vliv PPF a případně uhlobaron Pavel Tykač. PPF již v minulosti asistovala například EPH v koupi hnědouhelných dolů a elektráren v německé Lužici.

Firma Severní energetická Pavla Tykače je jednou z největších uhelných korporací v ČR a sám se netají plány udělat z Monety banku, která bude podporovat tradiční český průmysl, což v jeho podání znamená jednoznačně uhlí," uvedl další mluvčí iniciativy Radek Kubala.

Moneta má podle svého vyjádření svou trvale udržitelnou politiku nastavenou od roku 2016, kdy vstoupila na burzu, a od té doby je v této oblasti systematická a transparentní. Svou novou střednědobou strategii udržitelnosti zveřejnila letos v říjnu společně se svými environmentálními závazky do roku 2026.

PPF uvažuje o prodeji Home Creditu v některých zemích

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám