Hlavní obsah

Akcie Zentivy ztrácely nejrychleji

Právo, Bedřich Choděra
PRAHA

Páteční obchodování přineslo výběr zisků téměř u všech titulů ve SPAD. Nejrychleji klesal kurs akcií Zentivy a Philip Morris. Trh tak alespoň částečně korigoval překotný růst kursů cenných papírů v předchozím období a následoval v sestupu ostatní středoevropské akciové trhy.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

Na počátku uplynulého týdne se cenné papíry Zentivy již blížily úrovni 970 Kč, v pátek ale uzavřely na 928 Kč s úbytkem 1,72 procenta. Philip Morris po sérii snížených nákupních doporučeních od analytiků makléřských firem a investičních bank oslabil o 1,64 procenta na 18 456 Kč.

V poklesu se nezastavily také oba peněžní ústavy. Komerční banka ztratila 1,39 procenta a uzavřela na 3608 Kč. Erste Bank oslabila o 0,62 procenta na 1278 Kč.

Sestupu odolal jen Unipetrol, dále spěchající vzhůru, když zpevnil o 2,07 procenta na 211,80 Kč. Podle Jana Schiessera z Atlantiku Finanční trhy se ale objevují náznaky, že ochota tvůrců trhu dále kotovat tento titul klesá. To by pak mohlo mít dopad zejména na likviditu. Schiesser doporučuje investorům zachovat velkou opatrnost a pečlivě zvážit všechny důsledky možného vývoje. "Spekulace na internetu o tom, že Atlantik zvažuje zvýšení cílové ceny Unipetrolu na 300 Kč, jsou nepravdivé," dodal Schiesser.

Index PX 50 v pátek klesl o 0,55 procenta na 1255,8 bodu.

Evropa jde nahoru, USA dolů

Nálada na velkých evropských trzích byla v pátek podstatně lepší než v předchozích dnech. Letečtí přepravci a výrobci aut využili mírný pokles ceny ropy a jejich akcie zpevnily.

Výrobci polovodičů těžili z lepšího výhledu největšího podniku v oboru - amerického Intelu. Ten zvýšil odhad tržeb i ziskové marže pro první čtvrtletí kvůli silné poptávce a nízkým výrobním nákladům. Společnost nedokázala uspokojit poptávku po některých produktech, včetně čipu Centrino, který se používá v noteboocích. Akcie Infineonu posílily o 1,7 procenta, STMicroelectronics o 1,4 procenta.

Světové akciové trhy v průběhu odpoledne reagovaly poklesem na zprávu o vysokém obchodním deficitu USA 58,3 miliardy dolarů v prvním měsíci roku 2005. Lednový deficit je druhý nejvyšší v historii USA. Trh očekává, že horší výsledek obchodní bilance bude znamenat další tlak na kurs dolaru. Ten po zprávě propadl k úrovni 1,3480 dolaru za euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám