Hlavní obsah

Akcie na burze padají. Musk a spol. už přišli o stovky miliard

Chystané zvyšování úrokových sazeb, nezkrotná inflace či napětí na Ukrajině. To všechno přispívá k ráznému oslabování na akciových trzích. A pociťuje to i pět nejbohatších lidí světa. Dohromady se startem tohoto roku už přišli téměř o 95 miliard dolarů (přibližně 2,06 bilionu korun).

Foto: Mike Blake, Reuters

Majitel Space X a šéf automobilky Tesla Elon Musk.

Článek

Akcie na amerických burzách v posledních dnech výrazně padají, a to zejména v technologickém sektoru. Hlavní index S 500 klesl jen v pondělí skoro o čtyři procenta. Index Nasdaq 100 zaměřený na největší technologické firmy pak dokonce téměř o pět procent.

Ve znamení červených čísel je dění na burzách už od začátku roku. Index S 500 klesl o více než sedm procent, Nasdaq dokonce ubral kolem 13 procent. Strmější pád trhy pamatují naposledy v březnu 2020, kdy naplno vypukla pandemie koronaviru.

Výrazný vzestup a následný pád. Musk si pohrál s kurzem dogecoinu

Internet a PC

Hlavním důvodem pádu akcií jsou obavy investorů z Fedu (americké centrální banky), který plánuje zvýšit v tomto roce úrokové sazby hned čtyřikrát. S prvním zvýšením by měl přijít v březnu. Některé banky si ale myslí, že Fed zakročí ještě rázněji, aby zkrotil inflaci, která je v USA na sedmi procentech, což je nejvyšší hodnota za posledních 40 let.

Inflace v USA je nejvýše za posledních 40 let

Ekonomika

Výprodej na trzích zasáhl i pět nejbohatších mužů světa, kteří jsou až na jednu výjimku technologickými magnáty. Aktuálně ten nejbohatší z nich – majitel Space X a šéf automobilky Tesla Elon Musk – přišel letos už o 30,2 miliardy dolarů (přibližně 656,2 miliardy korun), ukazuje index miliardářů sestavovaný agenturou Bloomberg.

Druhý nejbohatší, Jeff Bezos, majitel Amazonu, ztratil 22,8 miliardy dolarů (495,4 miliardy korun). Jmění třetího nejbohatšího, šéfa maloobchodního řetězce luxusní módy Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Bernarda Arnaulta se ztenčilo o 19,8 miliardy (430,2 miliardy korun).

Akcie Sony prudce klesly. Kvůli herním ambicím Microsoftu

Hry a herní systémy

O více než deset miliard dolarů jsou pak chudší i zakladatel Microsoftu Bill Gates (4. místo v žebříčku), spoluzakladatel Googlu Larry Page (5. místo) či majitel Facebooku Mark Zuckerberg (6. místo).

Ze známých amerických investorů si naopak letos polepšil například Warren Buffett, který má oproti výše zmíněným své portfolio více diverzifikované. Buffettovo jmění tak během ledna narostlo o 1,38 miliardy dolarů (30,4 miliardy korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám