Hlavní obsah

Akcie Moderny raketově rostou, její vakcína zabírá i na deltu

Akcie biotechnologické společnosti Moderna během úterního obchodování vyskočily o 5,2 procenta na 234,46 dolaru za kus z pondělních 222,94 dolaru za kus. Společnost v úterý oznámila slibné výsledky laboratorních testů, podle nichž anticovidová vakcína Spikevax produkuje protilátky proti mutacím delta, éta i beta.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu akcií Moderny.

Článek

Právě varianta koronaviru označovaná jako delta, která byla poprvé identifikována v Indii, vyvolává aktuálně největší obavy. Důvodem je to, že je ve srovnání s ostatními mutacemi nakažlivější a rezistentnější proti vakcínám.

Varianta beta byla původně známá jako jihoafrická mutace a varianta éta byla poprvé objevena v Nigérii.

Výsledky podle společnosti vycházejí z rozboru krevního séra osmi dobrovolníků týden po očkování druhou dávku vakcíny Spikevax.

Vakcína od Moderny je účinná proti mutacím, oznámil výrobce

Koronavirus

„Ve chvíli, kdy se snažíme porazit pandemii, je nutné být proaktivní s tím, jak se virus vyvíjí. Jsme i nadále odhodláni studovat nové varianty, získávat data a sdílet je, jakmile budou k dispozici,“ uvedl výkonný ředitel Moderny Stéphane Bancel.

Akcie Moderny od začátku června přidaly 26,97 procenta. První červnový den zavíraly na 184,66 dolaru za kus. Za posledního půl roku vyrostly o 124,43 procenta ze 104,47 dolaru za kus.

Vakcína od Moderny mění název. Bude se jmenovat Spikevax

Ekonomika

Vakcína se původně distribuovala pod názvem COVID-19 Vaccine Moderna (vakcína proti covidu-19 od Moderny). Před týdnem Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválila nový název Spikevax.

Nový název odkazuje na spike protein, který koronavirus způsobující onemocnění covid-19 využívá k proniknutí do hostitelské buňky. Vakcína využívá technologii mRNA (m jako messenger, tedy poslíček, RNA jako jednovláknová nukleová kyselina).

Poslíček je protein, který v případě vakcíny proti covidu buňce pošle instrukce, s jejichž pomocí dokáže sama dočasně produkovat spike protein. Imunitní systém následně v reakci na tento cizorodý prvek začne vytvářet protilátky.

Zakladatel Moderny vybral od investorů 70 miliard

Ekonomika

Vakcíny využívající technologii mRNA jako Spikevax od Moderny nebo Comirnaty od Pfizeru a Biontechu vůbec neobsahují původní virus. Tím se liší od klasických očkovacích látek, které dosahují tvorby protilátek oslabenou nebo neaktivní formou viru.

Původní název Moderny zněl ModeRNA Therapeutics a jejím cílem bylo od začátku využít technologii mRNA pro vývoj vakcín proti širokému spektru nemocí. V současnosti Moderna testuje mRNA vakcíny proti HIV a chřipce.

Reklama

Související témata:

Související články

Dva tisíce dávek už muselo skončit v koši

Jsou to sotva tři setiny procenta z toho, co se už podařilo vyočkovat, přesto od začátku vakcinace skončilo v koši přes 2200 dávek. Jednou kvůli špatným...

Výběr článků

Načítám