Hlavní obsah

Akcie CME zahájily poklesem

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Akcie americké mediální firmy Central European Media Enterprises (CME), která vlastní nejsledovanější českou televizní stanici Nova, při své pondělní premiéře na pražské burze často kolísaly a po většinu dne střídaly skromný zisk a menší ztrátu.

Článek

"V prvních hodinách nakupovali hlavně individuální investoři, zobchodovalo se 32 tisíc kusů, uvedl Tomáš Karban ze společnosti Wood & Company. Emise CME byla s objemem 100 miliónů korun čtvrtá z devíti akcií v prestižním systému burzy SPAD. Akcie CME nakonec uzavřely první den na pražské burze ztrátou, když oslabily vůči otevíracímu kursu zhruba o 1,6 procenta na 1194 Kč. Proti pátečnímu závěrečnému kursu na trhu Nasdaq šlo ale v přepočtu o nepatrný zisk.

Podle Petra Koblice, generálního ředitele pražské burzy, akcie CME přináší na trh obor, který tu nebyl dosud zastoupen, pro investory je tedy zajímavá alternativa. "Jsme potěšeni, že CME si vybrala z možnosti několika středoevropských zemí právě pražskou burzu jako bránu pro investory," dodal Koblic. CME kontroluje vedle televize Nova, která tvoří zhruba polovinu jejích tržeb, slovenskou Markízu a působí také na Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Rumunsku.

Generální ředitel CME Michael Garin řekl při příležitosti uvedení akcií na trh, že pražská kotace byla hlavním cílem společnosti při hledání směrů další expanze v regionu a při rozšíření investorské základny. Investoři v ČR nyní mají možnost stát se spoluvlastníky CME.

Ostatní tituly ve SPAD zaznamenaly smíšené výsledky. Nejvíce posílila Zentiva, a to o 1,84 procenta na 876 Kč, propad postihl ČEZ, který oslabil o 1,35 procenta na 467,30 Kč. Index PX 50 klesl o 0,09 procenta na 1200,7 bodu.

Evropské akcie v pondělí dále pokračovaly v poklesu od nedávných tříročních maxim. Strmě rostoucí cena ropy ovlivnila hlavně akcie výrobců automobilů a aerolinií. Akcie DaimlerChrysler oslabily o 1,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Burza začala obchodovat s akciemi CME

Mediální společnost Central European Media Enterprise (CME), která vlastní televitní stanici Nova, začala v pondělí obchodovat své akcie na pražské burze. Její...

Výběr článků

Načítám