Hlavní obsah

Burza začala obchodovat s akciemi CME

Právo, Novinky, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mediální společnost Central European Media Enterprise (CME), která vlastní televitní stanici Nova, začala v pondělí obchodovat své akcie na pražské burze. Její nabídka byla zařazena do systému SPAD, tedy mezi nejlepší emise. Firma akcie obchoduje pod názvem CETV, jejich cena začla v pondělí ráno na 1205 korunách.

Článek

Po začátku obchodování akcie posílili až na 1217 koruny za akcii, pak ale ubraly a kolem třetí hodiny odpoledne se obchodovaly kolem 1211 korun.

Akcie CME rozšíří nabídku tzv. duální kotací na pražské burze, kdy firma s podnikatelskými aktivitami v Česku nabízí svoje akcie na trhu ve své mateřské zemi nebo jiném významném zahraničním akciovém trhu a současně také na českém akciovém trhu.

Firma se už nyní obchoduje na americké burze Nasdaq, od její ceny tady se odvíjí i její cena na burze české. Na USA trhu má akcie cenu zhruba 50 dolarů.

Devátý člen

Investoři a obchodníci s cennými papíry nový titul vítají. Přichází velmi vhod v době, kdy se o dalším setrvání některých emisí na pražské burze pochybuje, a kdy se pociťuje dlouhodobý nedostatek nových emisí i kvalitních titulů pro dlouhodobé investice. Od loňského června vstoupily na domácí trh včetně CME tři nové firmy; loni v létě Zentiva a letos v zimě Orco. Na uvedení dalších se podle účastníků trhu pracuje.

Trhu hrozí odchod například Unipetrolu, který vláda prodala polské PKN Orlen a v budoucnu zřejmě i Českého Telecomu, který patří španělské Telefónice. Obě firmy ale řekly, že akcie z burzy zatím stahovat nehodlají.

CME založil v roce 1994 americký podnikatel Ronald Lauder, tehdy financovala rozjezd TV Nova. O její kontrolu však po několika letech přišla ve sporu s generálním ředitelem Novy Vladimírem Železným. V arbitráži nad ČR pak Lauder získal přes deset miliard korun za to, že České republika nedokázala jeho investici ochránit. odstřižení firmy od investora tehdy posvětila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Novu později získala investiční společnost PPF, které ji prodala zpět CME, část jí stále patří.

Analýzy radí nakupovat

"Pro akcie CME hovoří zejména to, že většina televizních licencí se uděluje na dlouhou dobu a příjmy z reklamy těchto firem se odvozují z výkonu ekonomiky, která jde nahoru. CME kromě Novy kontroluje slovenskou Markízu a má televizní stanice i na Ukrajině, v Chorvatsku, ve Slovinsku a v Rumunsku a bude záležet, jak si tyto ekonomiky dále povedou," uvedl analytik firmy Cyrrus Jan Procházka.

Poněkud se ale obává kolísání kursu nové emise. Cyrrus doporučuje akcie CME "koupit" s cílovou cenou 57,5 dolaru. Doporučení "nakupovat" vydala také rakouská Erste Bank, když vypočetla cílovou cenu akcií na 55 dolarů, tedy asi 1348 korun. Analýza Erste popisuje CME jako vedoucí mediální firmu střední a východní Evropy a očekává od ní další regionální expanzi, jmenovitě do Bulharska či Srbska a Černé Hory.

Reklama

Související články

Novu opět získá americká CME

Americká skupina CME se dohodla s finanční skupinou PPF na prodeji 85 procentního podílu v televizi Nova. Zaplatí za něj 642 miliónů dolarů, což je asi 15...

Výběr článků

Načítám